"Всеки път, когато наблюдаваме дезинформация и пропаганда, необходимостта от независими и свободни медии, които задават смелите въпроси и дават отговорите на обществото, става още по-ясна. Това е особено важно в днешно време", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в отговор на въпрос за поведението на Москва и Пекин в условията на епидемия от Ковид-19.

"Най-доброто противодействие на пропагандата и дезинформацията е истината", добави той.

Генералният секретар съобщи, че готовността на НАТО за действие не е засегната от епидемичната обстановка и пактът остава способен да осигурява основната защита - на границите и от тероризъм.

По неговите думи НАТО осигурява преноса на защитни средства между държавите от алианса, а всеки от съюзниците сам преценява как да включи военните в общите усилия срещу разпространението на заразата.

Той уточни, че всяка страна сама решава каква помощ да поиска и от кого да я получи. Столтенберг внесе това пояснение в отговор на въпроси, свързани с предоставяната помощ от Русия и Китай за страни от алианса.

Генералният секретар изрази очакване утре външните министри от пакта да обсъдят как военните да действат по-бързо, когато има нужда от тяхната помощ за овладяването на епидемията. Той отбеляза, че утре за първи път в историята на НАТО министрите ще заседават със защитена видеовръзка.

Предвижда се те да разговарят за необходимите действия санитарната криза да не прерасне в криза със сигурността. Министрите се очаква да вземат решение обучителната мисия за въоръжените сили в Ирак, извършвана досега от силите на международната коалиция срещу терористите от "Ислямска държава", да премине под командването на НАТО. Ще бъде обсъдено намаляването до 12 000 на военните от пакта в Афганистан до лятото.

Освен това външните министри ще приветстват Северна Македония като 30-ия съюзник, като за първи път македонски министър ще участва в заседанието пълноправно.