Министрите на отбраната от НАТО ще обсъдят тази седмица предприемането на оценки за устойчивост на далекосъобщителните мрежи в държавите от алианса. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

Той добави, че всяка от страните в НАТО е длъжна да осигури работата на далекосъобщителните мрежи, включително готовност за действие при извънредни обстоятелства. По неговите думи оценките на сигурността ще засягат и бъдещото развитие на мрежите от пето поколение (5G). Очаква се НАТО да препоръча оценките да обхващат включително собствеността на далекосъобщителните мрежи.

НАТО и Сирия

Столтенберг се въздържа от оценка на договореностите от последните часове между президентите на Русия и на Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган за Сирия. По неговите думи събитията от последните дни очертават възможността за ограничаване на насилието и за постигане на политическо решение. Генералният секретар добави, че министрите от НАТО тази седмица ще обсъдят предложението на Германия за обособяването в Сирия на зона за сигурност.

Какво договориха Путин и Ердоган за Сирия >>

Излишно е да се опитваме да крием, че съюзниците имат различни виждания за изхода в Сирия. Не всички различия са преодолени. НАТО е място за срещи между съюзниците, за обсъждане на възможностите, отбеляза Столтенберг. Той прикани всички страни в Сирия да се присъединят към търсенето на решенията.

Генералният секретар приветства спада на напрежението в Сирия от последните дни и призова всички към сдържаност. По неговите думи нуждата от постигането на политически изход е спешна, а НАТО изцяло подкрепя усилията под егидата на ООН.

Столтенберг призова да се запазят постиженията в борбата с терористите от "Ислямска държава" (ИД). По неговите думи борбата с ИД не е приключила и терористите могат да се върнат, включително като опитат да се установят трайно в Афганистан, след като бяха изцяло прогонени от Сирия и Ирак. По повод преговорите за мир в Афганистан Столтенберг призова талибаните да покажат, че са готови на отстъпки, защото никога няма да спечелят на бойното поле.