Решението за трансформиране на Косовските сили за сигурност в пълноценна косовска армия е несвоевременно, заяви днес ръководителят на Мисията на НАТО в Косово /КейФОР/ Лоренцо Дадарио, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

Трансформирането на Косовските сили за сигурност /в пълноценна армия/ принципно е въпрос, който трябва да решава косовската страна, но ние ясно казахме, че даденото решение е взето в неподходящо време, посочи Дадарио, цитиран от сръбската държавна телевизия РТС.

Той каза, че Мисията на НАТО в Косово не се занимава с политика, нейната основна задача е осигуряване на безопасността около косовските граници, а също и поддържане на стабилността на цялата територия на Западните Балкани.

Присъствието на КейФОР в Косово е установено с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, заяви Дадарио и посочи, че това означава, че мисията ще продължи да осигурява безопасността на всички жители на Косово и ще е готова да се намеси, когато стабилността се окаже застрашена.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание по настояване на Сърбия. 

Белград се опасява, че армията може да бъде използвана срещу сръбското малцинство в Северно Косово.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, НАТО и Европейският съюз по-рано изразиха несъгласие с действията на властите в Прищина.

Съединените щати от своя страна одобриха решението на Косово.

Парламентът на Косово одобри в петък създаването на косовска армия от 5000 души.