В първия си коментар по повод големия пробив в правителствени бази данни в САЩ президентът Доналд Тръмп омаловажи сериозността и въздействието на кампанията от кибершпионаж, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Кибер хакването е далеч по-голямо във "фейк нюз" медиите, отколкото е в действителност", написа днес Тръмп в Туитър.

"Русия, Русия, Русия е основната пeсен, когато нещо стане", добави той.

По думите му някои медии по финансови причини се въздържат да обсъждат възможността Китай да е извършител на атаките.

В същото време НАТО и Европейската комисия съобщиха, че проверяват информационните си системи след голямата кибератака срещу американски правителствени агенции, за която Съединените щати официално обвиниха Русия.

"На този етап не сме открили никакво доказателство, че сигурността на която и да било мрежа на НАТО е била компрометирана", каза представител на Алианса, пожелал да запази анонимност.

Той допълни, че "нашите експерти продължават да правят оценка на ситуацията, за да открият и намалят всеки евентуален риск за мрежите ни".

Американската компания Майкрософт (Microsoft) обяви в четвъртък, че е уведомила над 40 свои клиенти, засегнати от софтуера, използван от хакерите. Повечето от тях са в Съединените щати.

Хакерите са успели да "пробият" платформата Орион (Orion) на американската фирма Солар Уиндс (SolarWinds), използвана за управлението на информационните мрежи на големи компании и администрации.

Цитираният представител на НАТО отбеляза, че Алиансът използва Орион при някои от информационните си системи.

"НАТО разполага също с екип за бърза интервенция (в киберпространството), който може да бъде мобилизиран във всеки един момент, и нашият оперативен център за киберпространството функционира нормално", подчерта той.

Европейската комисия увери пред Франс прес, че софтуерът на Солар Уиндс, използван в нейните системи, "не е бил засегнат от инцидента". Службите на ЕК все пак "анализират ситуацията".

Вчера Съединените щати обвиниха Русия, че стои зад голямото кибернападение. Тя отрече да е замесена по какъвто и да било начин.

Много частни компании, които са потенциално уязвими, се опитват да подсилят защитата на информационните си системи, заяви пред АФП Джон Диксън от фирмата Деним груп (Denim Group), специализирана в областта на киберсигурността.

Той отбеляза, че някои от тях дори планират да преконфигурират изцяло своите сървъри.

Кибератаката "е толкова голяма, че всички правят оценка на щетите в този момент", коментира Диксън.