Най-напред ще погледна какъв е техният принос към алианса, уточни Тръмп. Той дори постави под въпрос дали като президент автоматично би разпрострял гаранциите за сигурността, които дават увереност на страните от НАТО, че имат зад гърба си пълната мощ на американската армия.

Републиканският претендент за Белия дом представи крайно изолационистко виждане за външната политика, което може да разруши основни стълбове на политиката на САЩ във външните работи и сигурността след Втората световна война и да заплаши съществуването на НАТО, коментира британският в. "Дейли телеграф", на който се позова БТА.

Попитан за заплашителните действия на Русия, които тревожат балтийските държави, Тръмп каза, че в случай на руско нападение срещу тях ще реши дали да им се притече на помощ едва след като провери дали те изпълняват своите задължения към САЩ.

Тръмп отново се закани да изтегли американските войски, разположени в различни части на света.

"Ние харчим цяло състояние за армията, за да изгубим 800 милиарда долара", заяви Тръмп и се позова на търговските загуби на САЩ.

"Това не ми изглежда много умно", заяви той.

"Ако ние решим, че трябва да защитаваме САЩ, винаги можем да изпратим войски от американска територия и това ще бъде доста по-евтино", каза Тръмп.

Той отново подчерта твърдолинейния националистически подход, характеризиращ кампанията му, като заяви, че ще накара съюзниците да поемат разходите за отбраната, които САЩ поемат от десетилетия, ще анулира отдавнашни договори, които смята за неизгодни, и ще преразгледа понятието партньор на Америка.

Тръмп, който очаква да приеме номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ, каза, че останалата част от света ще се научи да се нагажда към неговия подход.

Бих предпочел да мога да продължа съществуващите споразумения, заяви той, но само ако съюзниците спрат да се облагодетелстват от американската щедрост, която по думите му САЩ вече не могат да си позволяват.

Тръмп каза, че ще отстоява своя девиз "Америка на първо място" и че е готов да се откаже от Северноамериканското споразумение за свободна търговия с Мексико и Канада, ако не бъдат договорени доста по-добри условия.

Тръмп и Ердоган

Републиканският кандидат-президент на САЩ похвали все по-авторитарния, макар и демократично избран турски президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Аз му отдавам голямо признание, че успя да обърне така нещата", каза Тръмп, имайки предвид опита за преврат миналата седмица. "Знаете, някои хора казват, че той е бил режисиран. Не мисля така", заяви Тръмп.

Попитан дали Ердоган използва опита за преврат, за да извърши чистка срещу политическите си врагове, Тръмп не призова турския лидер да спазва върховенството на закона или западните стандарти за правосъдие.

"Когато светът вижда колко лоши са Съединените щати, а ние започваме да говорим за граждански свободи, не мисля, че сме много добър посланик", каза той.

Тръмп изрази увереност, че може да убеди Ердоган да положи повече усилия в борбата с групировката "Ислямска държава".

За Асад и срещу джихада

Според Тръмп отстраняването на сирийския президент Башар Асад не е толкова важен въпрос като борбата с "Ислямска държава". Белият дом също достига до подобен извод, макар да не го заявява открито.

"Асад е лош човек. Той извършва ужасни неща", каза Тръмп, но подчерта, че "Ислямска държава" е много по-голяма заплаха за САЩ.

Той заяви, че се е съветвал с двама бивши републикански държавни секретари на САЩ - Джеймс Бейкър и Хенри Кисинджър, от които е почерпил доста познания, но не изказа нови идеи за националната сигурност, които те да са го насърчили да проучи, отбелязват агенциите.

Тръмп изтъкна необходимостта от финансиране на голямо подсилване на армията, като се започне от модернизиране на американския ядрен арсенал.

"Ние имаме множество остарели оръжия. Имаме ядрени оръжия, които дори не знаем дали работят", каза той.