НАТО прие днес решение да добави космоса в списъка на своите оперативни полета, заедно с въздушното, водното, сухопътното и електронното пространство, предаде БТА.

Горд съм от това историческо решение, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Космосът присъства в нашето всекидневие и е съществена част от силите на НАТО за възпиране и отбрана, отбеляза той. Столтенберг добави, че в космоса са разположени средства, свързани с насочването, разузнаването, засичането на изстрелване на ракети.

Космосът може да бъде използван с мирни цели, но и за агресивни действия - заглушаване на далекосъобщителни сигнали, прекъсване на услуги - включително самолетни полети, банкова дейност, осигуряването на прогнози за времето, добави генералният секретар. Той допълни, че в околоземна орбита днес има около 2000 изкуствени спътника и близо половината от тях са собственост на държави от НАТО.

Столтенберг уточни, че алиансът няма да въоръжава космоса. Той поясни, че целта е осигуряването на защита за техническите средства, изведени в орбита.

На днешното министерско заседание и на срещата на върха на НАТО на 3-и и 4 декември в Лондон ще се обсъждат теми като контрола върху въоръженията, увеличаването на разходите за отбрана на европейските партньори, както и нарастващата роля на Китай на световната сцена.

Столтенберг междувременно приветства предложението на Германия за по-тясна политическа координация сред 29-те членки на алианса, предаде ДПА.

По думите му това е "послание, че НАТО е платформата, събрала Северна Америка и Европа, и тя е жизнено важна за нашата сигурност".

На път за срещата външният министър на Германия Хайко Маас каза, че е необходимо "да бъде подсилено политическото крило на НАТО, за да има по-тясна политическа координация между партньорите".

В интервю за сп. "Икономист", публикувано по-рано този месец, френският президент Еманюел Макрон обвини Истанбул и Вашингтон, че не са се консултирали със съюзниците си, когато Турция навлезе в Северна Сирия след изтеглянето на САЩ оттам. По думите на Макрон случилото се е доказателство, че алиансът е в състояние на "мозъчна смърт". Думите на френския държавен глава смутиха много от членовете на НАТО и предизвикаха дебати за това как организацията да бъде използвана като платформа за политически дискусии.

Форумът на НАТО в началото на декември ще се проведе по случай 70-годишнината на съюза.