Той поясни, че разширеното присъствие означава допълнителни учения и общи дейности на съюзниците с участието на военноморски, военновъздушни и сухопътни части.

Всичко това ще бъде в съгласие с международните ни задължения, уточни генералният секретар. Той определи това решение като действие с отбранителен характер.

По никакъв начин това не цели предизвикването на сблъсък или повишаване на напрежението, обстановката го изисква, посочи Столтенберг.

Не искаме нова студена война, искаме диалог с Русия на основата на принципи. Необходимо е уважение към териториалната цялост на държавите в Европа, целим по-конструктивни отношения с Москва, добави той.

По неговите думи изпращането на бойци на НАТО в Полша и балтийските държави е "ясен знак към всеки потенциален агресор". Няма да се надпреварваме с Русия - танк срещу танк и войник срещу войник. Целта не е да предизвикаме, а да предотвратим конфликт, заяви Столтенберг.

Генералният секретар определи вчерашните думи на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис за ускоряване на военните разходи в алианса като "твърдо послание", което всички останали министри са разбрали и подкрепили. Това съобщение отразява политическата действителност в САЩ, добави Столтенберг.

Пред колегите си Матис е казал: "Америка изпълнява отговорностите си, но ако не искате да видите как Америка намалява ангажимента си към този съюз, всяка от вашите столици трябва да покаже подкрепа за общата ни отбрана".

Член 5 от Вашингтонския договор (за ангажимента за колективна отбрана - б.р.) е безусловен, той е сърцевината на алианса, допълни генералният секретар.

Столтенберг добави, че министрите на отбраната тази сутрин са приели решения за допълнително укрепване на киберзащитата на държавите от пакта и на силите за бързо реагиране.

Той съобщи още, че Либия е поискала официално от НАТО съдействие за организиране на новите служби за сигурност в северноафриканската страна.
Управлението в Либия бе сменено покрай операция на НАТО през 2011 г. и дотогавашните специални служби и войската по същество прекратиха съществуването си.