"Ние не поставяме под съмнение намеренията на НАТО, защото техните сили са тук да помогнат на нас и на цивилните", заяви на пресконференция в Бенгази Абдел Фатах Юнис, командир на бунтовническите сили, предаде БТА.

Той съобщи, че при ударите са били убити четирима души - двама бунтовници и двама лекари, 14 са били ранени и шестима се водят за изчезнали.

Вчера при въздушен удар на натовски самолети източно от петролния център Брега е била поразена колона от танкове и камиони на бунтовници, които се изтегляли към Аджабия. Първоначално бе съобщено, че най-малко 10 бунтовници са били убити, а над 13 ранени.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изрази съжаление за жертвите, причинени от въздушни удари на Алианса срещу танкове на либийската опозиция, и определи случая като „злополучен инцидент, предаде АФП. "Това е изключително злополучен инцидент. Много съжалявам за загубата на човешки животи”, заяви Расмусен.

По-рано обаче заместник-командващият на общите оперативни сили по операцията "Обединен защитник" в Неапол контраадмирал Ръсел Хардинг заяви, че не се извинява за инцидента край Брега, тъй като пактът не е разполагал с информация, че въстаниците използват танкове.

Сили на Муамар Кадафи и бунтовници водят ожесточени сражения на главен път, водещ към пристанището в град Мисрата, съобщил снощи бунтовнически говорител по телефона за Ройтерс. Сраженията избухнали към 20,30 часа. По думите на говорителя Абделсалам силите на Кадафи изглеждали решени да завземат пристанището. По-рано през деня се водели боеве близо до центъра на Мисрата, главно на улица "Триполи".

Последна актуализация в 16.49 ч.