Групата от Лима, която е враждебно настроена към президента на Венецуела Николас Мадуро, започна решаваща среща в колумбийската столица Богота за намиране на изход от кризата във Венецуела, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

В срещата участват опозиционният лидер Хуан Гуаидо и американският вицепрезидент Майк Пенс.

"В Групата от Лима се борим за мирно решение", каза зам.-външният министър на Перу Уго де Села при откриването на срещата. Той подчерта, че съобщенията, че в групата имало разделение дали да се използва сила, са фалшиви, съобщи Ройтерс.

"Нееднократно потвърждавахме ангажимента си за демократичен преход и за възстановяване на конституционния ред във Венецуела", каза ръководителят на колумбийската дипломация и домакин на срещата Карлос Олмес Трухильо, цитиран от АФП. Трухильо добави, че с подкрепата на Групата от Лима някои държави, между които Колумбия, са направили "важно усилие, за да улеснят създаването на хуманитарен коридор за внасяне на международна помощ, за да облекчат, поне донякъде, тежката ситуация, в която са изпаднали венецуелците".

Колумбийският дипломат осъди действията на правителството на Мадуро, което е реагирало "с използване на сила и с масови нарушения на човешките права". Трухильо нарече това "неприемливо" и каза, че "венецуелците никога не са били толкова близо до възстановяване на демокрацията", предаде Ройтерс.

На 23 февруари конвои с американска помощ бяха спрени на венецуелската граница от силите, верни на Николас Мадуро.

Зам.-министър Де Села посочи, че е дошъл моментът да се предприемат повече мерки за изолиране на режима и каза, че държавите от Групата от Лима са готови да заемат по-категорични позиции и да действат политически и финансово.

Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуаидо, признат от петдесетина държави за временен президент, призова през последните почивни дни "да се разгледат всички възможности за действие" срещу Мадуро, който според противниците си е бил преизбран с измама, предаде АФП.

Сходен брой страни, сред които Русия, Китай, Иран, Куба, Северна Корея и Сирия, подкрепят президента Николас Мадуро и учредиха група за защита на принципите на Устава на ООН, който според тях се нарушава.

Групата от Лима, която се състои от 13 латиноамерикански държави и Канада, беше създадена през 2017 г., за да насърчи намирането на изход от кризата във Венецуела. Групата не признава втория президентски мандат на Мадуро, започнал на 10 януари.

Всякакви нови мерки, които САЩ смятат да предприемат, се очаква да бъдат оповестени от вицепрезидента Пенс в изказването му на форума, след като разговаря днес с Гуаидо, предаде Ройтерс.

Хуан Гуаидо сред лидери на Латиноамерикански страни от Групата Лима. На преден план е и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс

Снимка: AP/БТА

ЕС не иска война в района

Европейският съюз призова днес за "избягване на военна намеса" във Венецуела и е в контакт с всички страни, участващи в настоящата криза, съобщи говорителката на върховния представител на ЕС по външните работи и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Франс прес.

"Трябва да се избегне военна намеса", каза днес Мая Кочиянчич на редовния брифинг на Европейската комисия.

Позицията на ЕС беше определена от външните министри на общността на среща миналия понеделник в Брюксел. "Изключихме категорично всякаква подкрепа на ЕС или приемане на военна ескалация във Венецуела", обяви Могерини след срещата.

"Предупредихме ясно, че няма да подкрепим и че ще осъдим твърдо всяка външна военна намеса", предупреди вчера ръководителят на испанската дипломация Жозеп Борел в интервю за агенция ЕФЕ.

Европейският съюз призовава за "мирно и демократично решение във Венецуела, което очевидно изключва използването на сила" и работи в тази посока в международната контактна група, каза днес говорителката на Могерини.

Кочиянчич каза още, че на 28 февруари ЕС ще обсъди провеждането на нова министерска среща на контактната група за положението във Венецуела, предаде ТАСС. Датата за нея още не е уточнена.

САЩ настояха СС на ООН да се събере спешно

САЩ поискаха утре да се състои заседание на Съвета за сигурност на ООН за положението във Венецуела, съобщиха дипломати, след като войските на венецуелския президент Николас Мадуро попречиха на влизането в страната на камиони с хуманитарна помощ, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Засега още не е ясно дали на това заседание ще се гласува някаква резолюция за Венецуела.

В проекторезолюция на САЩ се призовава за улесняване на достъпа на международна хуманитарна помощ във Венецуела и организирането на свободни, честни и надеждни президентски избори с международни наблюдатели. В отговор Русия изготви свой проект за резолюция, в който се осъждат заплахите на САЩ за използване на сила срещу режима в Каракас.

На снимката: Хуан Гуаидо, президентът на Колумбия Иван Дуке и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс