Германският министър на отбраната и лидер на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер отрече появилите се спекулации, че не се разбира с канцлерката Ангела Меркел, предаде ДПА.

Преди седмици тя и Меркел пътуваха до САЩ в отделни самолети по почти едно и също време. Това доведе до появата на предположения за проблеми в отношенията им.

"Всички да си запишат това: няма разрив между Ангела Меркел и мен", заяви Крамп-Каренбауер пред таблоида "Билд ам зонтаг". Тя определи публичният дебат по въпроса като "абсолютно смайващ".

Министърката на отбраната подчерта, че е трябвало да бърза за Вашингтон, за да се срещне с американския си колега. Правителственият самолет обаче е трябвало да спре първо в Ню Йорк.

В средата на месеца авторът Ханс-Улрих Йоргес написа в "Щерн", че Анегрет Крамп-Каренбауер е направила опит да организира преврат срещу канцлера Меркел през юли. Според информацията, с която Йоргес разполагал, новата лидерка на ХДС е искала да поеме канцлерския пост възможно най-бързо, като отстрани Меркел.

"Канцлерката разбра, че Крамп-Каренбауер събира поддръжници, които да мобилизира в решаващия момент", пише журналистът.

Меркел поканила лидерката на християндемократите на вечеря, на която директно ѝ заявила, че е научила за плановете ѝ.

Според "Щерн" тя й казала: "Можеш да опиташ..."