Днес със специален чартърен самолет от София пристигат болногледачки, които ще се грижат денонощно по домовете на лежащо болни от провинция Долна Австрия, съобщиха австрийската телевизия и електронните издания на ежедневниците, цитирани от БТА.

Със специални полети от София и от румънския град Тимишоара ще бъдат транспортирани 281 обучени социални работнички. Преди да заминат по домовете, те ще прекарат в хотел край Виена 14-дневна карантина.

Това е обща инициатива на Стопанската камара на Долна Австрия и на правителството на провинцията. Стопанската камара поема организацията и разходите по 14-дневната карантина, а провинциалното правителство - разноските за двата чартърни полета - от България и Румъния.

Опасността социалните работнички да се заразят е възможно най-малка, тъй като те ще гледат хора, които не са подвижни, каза Роберт Поцдена, ръководител на секцията за социални работници към Стопанската камара на Долна Австрия. Той съобщи, че от успеха на този проект зависи дали ще бъдат организирани нови специални чартърни полети със същата цел.

Междувременно австрийските власти забраняват използването на хотелите за туризъм като част от широкообхватните усилия да забавят разпространението на новия коронавирус с оглед на наближаващите великденски празници.

"Искаме да спрем използването на хотелите за туристически цели на този етап", казаминистърът на здравеопазването Рудолф Аншобер, цитиран от Ройтерс.

Правителството в Австрия задължи и всички в страната да носят маска за лице, докато пазаруват. След като супермаркетите бъдат снабдени с маски, всички купувачи ще получават защитните средства при влизането си в магазините.

В средносрочен план носенето на маска ще стане задължително в ситуации, при които хората се намират близо едни до други, заяви на пресконференция австрийският канцлер Себастиан Курц. "Това не е част от нашата култура и ще бъде голяма промяна за нас, но тази стъпка е необходима, за да намалим още предаването на заразата", подчерта той.

Новите мерки затвърждават Австрия като една от европейските страни, взели най-бързи и най-строги антивирусни мерки, отбелязва ДПА. Броят на случаите на заразяване с коронавируса в страната надхвърли днес 9000, а смъртните случаи са над 100.