"Дракон е във водата”, съобщи НАСА след получено съобщение от „СпейсХ” в 11:42 Източно време (18:42 българско време на 31 май), две минути по-рано от графика, съобщиха световните агенции.
След като по-рано през деня кобарът се отдели от орбиталната Международната космическа станция (МКС), "Дракон" отвори парашутите си и се приводни в Тихия океан край бреговете на щата Калифорния - на 907 км югозападно от Лос Анджелис, предаде БТА.

"Дракон" е първият частен космически кораб, който достигна до МКС, проект на 15 държави. Това стана, след като космическите совалки на НАСА бяха "пенсионирани" миналата година

В четвъртък операцията по разкачването на "Дракон" от МКС бе извършена с помощта на 17-метрова ръка-манипулатор. В 11.05 часа тя започна бавно да отвежда короба на безопасно разстояние от орбиталния комплекс и след час и половина го освободи.
Към 17.51 ч. българско време ръководителите на полета от САЩ дадоха команда за включване на двигателите за спускане към Земята и за навлизане в плътните слоеве на атмосферата.
След като изпълни маневрата, "Дракон" отвори парашутите си и в 18.42 ч. българско време и се приводни в Тихия океан. Там го очакваха три плавателни съда, изпратени от "Спейс Екс", които ще го транспортират до Лос Анджелис. Оттам ще се отправи към базата на компанията в щата Тексас.

Космическият апарат "Дракон", който е за многократно използване, беше изстрелян на 22 май. Той може да транспортира товар от шест тона, а по-късно, към 2015 г., и седем астронавти. Височината му е 5,9 м, а широчината 3,6 м. Обемът е 6,8 куб. м. Това, което го отличава от другите кораби, е, че може да връща на Земята оборудване от МКС и материал от космически експерименти като совалките.
Руските, японските и европейските капсули не могат да правят това, защото изгарят при връщането си към Земята. Руските кораби "Союз", които превозват астронавтите, нямат достатъчно място. Ракетата "Фалкон 9", с която "Дракон" бе изведен в космоса, също е частна и е с два сегмента. Дължината й е 48,1 м, а диаметърът 3,66 м. Тя се задвижва от девет двигателя "Мерлин" с течно гориво - смес от кислород и керосин. Оттласкващата й сила при изстрелването е 387,3 тона. Максималният полезен товар, който може да носи е 9,8 тона. Първото й успешно изстрелване беше на 4 юни 2010, последвано от второ на 8 декември 2010 г.

"Дракон" достави на МКС 544 кг полезен товар - храни, дрехи, материали за експерименти. На Земята трябва да върне около 620 кг  товар, включително резултатите от научни експерименти, които в срок от 48 часа след кацането си трябва да предаде на НАСА.
Първоначално изстрелването на "Дракон" беше насрочено за 30 април, а после за 7 май, но и двата опита бяха отложени с цел по-щателна проверка на софтуера на кораба.

За разработването на кораба НАСА е сключила договор със "Спейс Екс" за 1,6 милиарда долара. Тази сума трябва да осигури 12 полета на "Дракон". Подобен договор има сключен и с корпорацията "Орбитал сайънсис".
Полетът на "Дракон" е смятан за исторически, тъй като е първият частен космически кораб, скачил се с МКС