Унгарският консул в западноукраинския град Берехове е обявен за персона нон грата и трябва да напусне Украйна в срок от 72 часа. Това съобщи днес външното министерство в Киев, цитирано от Ройтерс и ТАСС, на които се позова БТА.

"Надяваме се, че унгарската страна занапред ще се въздържа от всякакви неприятелски стъпки към Украйна и нейните длъжностни лица няма да нарушават украинското законодателство", се казва в съобщението.

Повод за изгонването на консула в Берехове е видеоклип, на който се вижда как в консулството се връчват унгарски паспорти на унгарци от украинската Закарпатска област. Берехове (унг. Берегсас) е разположен на границата с Унгария.

Вчера унгарският външен министър Петер Сиярто (на снимката) каза по време на посещение в Москва, че действията на консула не са нарушение на унгарското и украинското законодателство, нито на международното право. А днес Сиярто обяви реципрочна мярка - експулсирането на украински консул.

Унгария и Украйна са в дипломатически спор заради преподаването на унгарски език в украинските училища и заради издаването на унгарски паспорти на украински граждани от унгарски произход.