Това съобщи пресслужбата на командването на военноморските сили на Европейския съюз, цитирана от ИТАР-ТАСС, предаде БТА.

"Панега" е малък танкер с водоизместимост 5848 тона и екипаж от 15 българи. Той беше нападнат на 11 май вечерта на около 100 мили източно от йеменското пристанище Аден, докато плаваше към Пакистан, за да бъде нарязан за скрап. Корабът плавал под конвой от военни кораби на страни от ЕС и САЩ, но това не попречи на пиратите да го пленят. Капитанът Румян Попов съобщил, че "Панега" е атакуван от пирати и американски военен кораб се насочил към него.  Разбойниците обаче принудили капитана да предупреди военния кораб да стои далеч. След похищението нямаше никаква информация за съдбата на танкера.

Гръцкият товарен кораб "Елени-П" с водоизместимост 72 119 тона, който плава под либерийски флаг, пък беше пленен от пирати на 12 май сутринта, на около 250 мили от бреговете на Оман. Екипажът му се състои от 26 души - 23-ма филипинци, двама румънци и един индиец. Плаветелният съд пътуваше от Украйна за Китай с товар от желязна руда. Военноморските сили на ЕС продължават да следят ситуацията с отвлечените кораби, съобщава пресслужбата на европейската антипиратска мисия "Аталанта".

Междувременно стана ясно, че петимата български моряци, които прекараха в плен повече пет месеца, след като корабът "Сейнт Джеймс Парк" беше похитен на 28 декември миналата година, се завръщат в България утре, предаде БГНЕС.
Те ще кацнат на летище Варна в 13,45 часа с полет FB 412 от Виена.