Четирима души в известна болница в Шанхай днес бяха ранени от нападател с нож, което е втори такъв инцидент, след като в началото на юни беше отменено блокирането на финансовия център, съобщава Ройтерс.

Служители се втурнаха към болницата "Жуйцзю", която е с над 100-годишна история, в събота сутринта, след като получили обаждания за нападение, съобщи полицията.

Видеоклипове в социалните медии показаха хаос, докато посетителите се блъскаха, за да излязат от болницата, същевременно се виждаше как лекари тичат да излязат с пациентите си, някои от които в инвалидни колички и един от тях на подвижно легло.

По мраморната повърхност на стълбище на сградата се виждаше дълга следа от кръв.

"Това е много шокиращо", каза жител на Шанхай, който е пристигнал за преглед малко след като болницата била отцепена, но отказа да съобщи името си. "Това е отчайващо. Какво се е случило с това общество?"

Болниците в Китай са изправени пред проблеми, свързани с незаконна търговия с номера за посещение, дълги опашки за прегледи и корупция, която може да повиши цената за получаване на медицински грижи.

Често се срещат и съобщения за нападения на пациенти над лекари.

В болницата в Шанхай полицията откри мъж, който държеше група заложници, въоръжен с нож, на седмия етаж на амбулаторията. Когато мъжът заплашил, че ще нарани заложниците, полицията откри огън и го неутрализира.

Никой от ранените не е с опасност за живота и инцидентът се разследва, съобщиха от полицията.