В редица страни намалява подкрепата за мерките, които правителствата вземат в борбата с кризата, предизвикана от новия коронавирус, сочат резултатите от международно проучване, публикувано днес от компанията за пазарни изследвания Кекст Си Ен Си (KekstCNC).

Проучването, направено в шест страни: Франция, Великобритания, Германия, Япония, САЩ и Швеция, сочи тази низходяща тенденция спрямо юни, съобщи Франс прес.

Във Великобритания едва 35 на сто от анкетираните оценяват положително действията на правителство, а това е с 3 пункта по-малко, отколкото през юни.

Подкрепа за правителството намалява и в САЩ. Сега там 44 на сто са недоволни от действията му, докато делът им бе 40 на сто в средата на юни. В Япония мнозинството или 51 на сто посочват, че са недоволни от управлението на кризата.

Французите обаче са по-удовлетворени (+6 пункта) от действията на правителството, макар като цяло да остават недоволни на 41 процента, отбелязва АФП.

Изследването отчита широка подкрепа сред хората за носенето на маски.

Близо 73 на сто от французите са на мнение, че те трябва да бъдат задължителни в затворените обществени места (тази мярка вече влезе в сила), срещу 68 на сто от японците или 65 от британците.

Дори в САЩ, където това е оспорвана тема, 63 на сто от анкетираните казват, че подкрепят носенето на маска.

Единствено Швеция (37 на сто) прави изключение по този въпрос. Там почти не се носят маски на обществени места, а властите и не ги препоръчват.

Проучването засяга и начина, по който хората възприемат епидемията, спрямо действителното положение.

Навсякъде се вижда, че населението в голяма степен надценява мащаба на пандемията. Анкетираните британци посочват, че според тях 22 на сто от населението са се заразили с новия коронавирус, а в действителност официалните данни сочат, че това са по-малко от 0,5 на сто от населението.

Американците отговарят, че заразените им сънародници са 20 на сто от населението на страната, а това е 16 пъти повече от официално отчетения брой.

Тенденцията е още по-силно изразена, когато става дума за броя на починалите заради усложнения от Ковид-19.

В Германия анкетираните отговарят, че става дума за 3 процента, а в действителност тези 3 процента са 300 повече от реалния брой, отбелязва АФП.

И накрая анкетираните в шестте страни се опасяват от втора вълна на епидемията.

Изследването е направено в средата на юли в продължение на пет дни сред представителна извадка от 1000 възрастни във всяка страна. Допустимата грешка е 3,3 на сто за всичките страни.