Този въпрос възникна, след като тази седмица Китай и Непал обявиха официално данните от новите изследвания на най-високия връх на планетата. От тях става ясно, че Еверест е точно 8848,86 метра. Всъщност, голямата новина е не дали върхът е пораснал, или не (както много медии "разчетоха" съобщението), а фактът, че Китай и Непал най-после се споразумяха и възприеха една и съща височина за официална, пише БНР.

Има различни начини за измерване на един връх и това не зависи само от прибавянето или изваждането на височината на покриващата го снежна шапка, а също от това коя точка на земята се взема за морско равнище, с какви методи се мери и пр.

Ето как варират данните през годините:

1856 г. - измерван от екип от Индия - 8840 м;

1883 г. и 1903 г. - измерван от британски екип от Индия - 8882 м;

1955 г. - измерван от екип от Индия - 8848 м;

1975 г. - измерван от екип от Китай - 8848,13 м;

1987 г. - измерван от екип от Италия - 8872 м;

1992 г. - измерван от екип от Италия - 8846 м (без снежната шапка);

1999 г. - измерван от екип от САЩ - 8850 м;

2005 г. - измерван от екип от Китай - 8844,43 м (без снежната шапка).

След последното китайско измерване отново бе възобновен спорът дали да бъде включвана във височината и снежната шапка, с която по онова време Еверест е с 4 метра по-висок. Освен това, Непал реши да бъде извършено ново измерване, заради спекулациите, че общоприетата височина може да не е същата след серията мощни земетресения през 2015 г. Властите проведоха преговори с Китай и през 2019 г., по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Непал, се договориха Китай също да изпрати свой екип от алпинисти и геодезисти, а после двете страни да обявят заедно новите данни (Непал извърши измерванията си през 2019 г.). На 27 май тази година екип от китайски геодезисти прекара повече от 2 часа на върха, за да монтира специална антена и да направи измервания на снега.

Новата височина беше обявена тази седмица онлайн от външните министри на Непал и Китай. Така, поне до следващото измерване, изкачилите Еверест вече могат да си записват в постижението закръглената на 8849 м височина.

"Безпрецедентното в случая е, че и двата екипа използват както по-стария метод с визиране и тригонометрични изчисления, така и най-съвременните техники с GPS сателити. Самият факт, че двата екипа са съпоставили резултатите си, анализирали са ги, и са стигнали до една усреднена височина, говори, че те са били достатъчно близки и надеждни", коментира алпинистът Николай Петков, участник в двете национални експедиции на Еверест - през 1984 г. и през 2004 г., който има опит с измерването на върхове (от експедициите си до неизкачвани върхове в Антарктида и Пакистан).

Измерването на височината на дадена точка от земната повърхност е доста трудна задача, обяснява още алпистът:

"При използването на сателити за определяне на височината, непалският екип използва GPS мрежата от сателити (американска), а китайците - своята мрежа от сателити. Координатите, определени в пространството по тези способи, имат изключителна точност, до части от милиметъра. Това обаче е вярно за измерването в координатната система на Земята като елипсоид, което е идеализиране на формата на планетата ни.

Нещата стават "хлъзгави", когато поискаме да определим точката като височина "над морското ниво". Тогава изведнъж се оказва, че "морското ниво" не е никак лесно за определяне. Особено, когато такова няма в близост до точката, която мерим, а Еверест е именно такава. Непал използва точка в Бенгалския залив, а Китай - в Жълто море.

В геодезията, за да се прекалкулира височината от елипсоида на Земята към т.н. "геоид", се използват модели на геоида, което вече внася грешки. Има от няколко метра до няколко десетки метра разлика в различните точки от Земята в т.н. елипсоидна височина, и височината по геоида, или надморската височина.

Сигурен съм, че двата екипа - в месеците, в които отлагаха съобщаването на новата височина - са направили всички необходими съпоставки, и височината 8848.86 ще остане много дълго в употреба.

А дали Еверест е пораснал? Не бих направил такова заключение. По-скоро в измерванията от миналото със сигурност има по-големи неточности - от грешки в самата методология, които се наслагват, също и какво точно са "визирали" като връхна точка. А знам от собствен опит на този връх, че като сриташ снега отгоре, разлика от 20 см винаги може да се получи".