"Доколкото ми е известно, никой добре информиран човек не е съобщавал: "А, Осама бин Ладен е там, в Аботабад, Грийн Авеню 5730", каза Джей Карни, цитиран от ДПА.
Наградата беше предназначена само за някой, който умишлено насочи американските власти към лидера на "Ал Кайда", отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Награда от 25 милиона долара за главата на Бин Ладен беше обявена малко след като той пое отговорност за теростичните нападения от 11 септември 2001 г., при които загинаха близо 3000 души в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания. През 2004 г. Конгресът прие закон, упълномощаващ държавния секретар на САЩ да даде по свое усмотрение до 50 милиона долара на онзи, който предостави сведения за залавянето на Бин Ладен.

Двама конгресмени от Ню Йорк сега настояват 50-те милиона да бъдат раздадени на организации, предоставящи услуги или помощ на оцелелите, семействата на жертвите и участниците в спасителните операции от 11 септември.

Пакистан отрече днес, че е получавал официално искане от САЩ за разрешение да бъдат разпитани три от вдовиците на Осама бин Ладен, предаде ДПА. Три съпруги на убития Бин Ладен - две саудитки и една йеменка - бяха задържани на 2 май от пакистанските разузнавателни служби, след като американските командоси напуснаха имението в Аботабад с тялото на лидера на "Ал Кайда".

Вчера тв канала "Си Би Ес Нюз" обяви, позовавайки се на официален източник от САЩ, че Пакистан е предоставил на американските власти достъп до трите вдовици.
САЩ не отправяли досега официално искане за достъп до вдовиците на Бин Ладен, заяви днес пакистанският външен министър Салман Башир. Той добави, че въпросът ще бъде разгледан, когато постъпи такова искане.

Говорител на американското посолство в Исламабад каза, че не знае дали е искан достъп до трите жени.
Йеменката Амал ас Садех - най-младата от трите жени - е била разпитвана от пакистанските служби, като според местни медии била казала, че Осама бин Ладен е напуснал планинските райони на Пакистан още през 2003 г.
По думите на Садех той живял в продължение на две и половина години в село Харипур край Аботабад, след което се преместил в имението, където прекарал пет години, преди да бъде убит в него.

Сп. "Тайм" писа, че 29-годишната сега Садех е станала петата жена на Осама бин Ладен през 2000 г., когато е била на 18 години, предаде ДПА.

САЩ отказаха да се извинят за ликвидирането на Осама бин Ладен в Пакистан, предаде АФП. Пакистанският премиер Юсуф Раза Гилани се намира под голям натиск в страната си заради провала на държавата да засече операцията на американските специални части, по-рано нападна американската едностранчивост и предупреди срещу бъдещи действия на САЩ.

Американският президент Барак Обама заяви, че изпратените за ликвидирането на бин Ладен американски сили са били достатъчно много, за да отблъснат евентуална интервенция на пакистанските сили. Това предаде АФП, позовавайки се на Ню Йорк Таймс. Цитирайки неназован официален източник, изданието съобщава, че Обама е имал предвид възможността за сблъсъци 10 дни преди операцията от 1 май.

Последна актуализация в 14,30 ч.