Надзирателите в затворническия сектор, където е била килията на самоубилия се американски финансист Джефри Епстийн, обвинен в секс трафик на жени и малолетни, са работели извънредно, за да компенсират недостига на персонал в нощта на смъртта му, каза запознат източник, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Един от надзирателите в сектора на затвора, където се е намирал 66-годишният Епстийн, е полагал извънреден труд за пети пореден ден, а друг е бил задължен да работи извънредно, заяви източникът, пожелал анонимност.

Според вестник "Ню Йорк таймс" персоналът на затвора не е спазил протокола, което е довело до очевидното самоубийство на финансиста - той беше намерен обесен.

По думите на служител, цитиран от изданието, Епстаийн е трябвало да бъде проверяван в килията от надзирателите на всеки 30 минути, но това не е било направено в нощта преди смъртта му.

Снимка: New York State Sex Offender Registry via AP/БТА

Междувременно стана ясно, че адвокатите на няколко жени, които казват, че са били сексуално малтретирани от Епстаин, възнамеряват да подадат тази седмица съдебни искове срещу неговото имущество, оценявано на 559 милиона долара, посочва Ройтерс.

В края на юли съдът разпространи над 2000 страници от обвинителния акт и в тях Вирджиния Джюфре, която го обвинява, че я е държал в плен като секс робиня, твърди, че Гислейн Максуел, една от приближените му, ѝ наредила да прави секс с поне 5-6 известни мъже, включително бившия губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън и бившия сенатор Джордг Мичел.

Джефри Епстийн, който бе един от хората с много връзки в елита на САЩ, сред които Бил Клинтън и Доналд Тръмп, отхвърляше всички обвинения за действията си, засягащи и момичета на 14 години, в периода 2002-2005 г.