Заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр изрази днес надежда, че 264-те украински войници, изведени от стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, ще бъдат разменени за руски военнопленници, въпреки че високопоставен руски представител ги нарече "престъпници", които трябва да бъдат "изправени пред правосъдието".

Коментарът на председателя на Държавната дума, долната камара на руския парламент, Вячеслав Володин е политическо изявление, "замислено като вътрешна пропаганда, (с оглед на) вътрешнополитическите процеси в Руската федерация", каза Маляр на брифинг.

Тя посочи, че от гледна точка на Украйна продължава както преговорният процес, така и самата спасителна операция.

По-рано днес руската агенция Интерфакс цитира Володин, който нарече бойците от "Азовстал" "нацистки престъпници", които трябва да бъдат изключени от всякакъв бъдещ обмен на военнопленници.

Русия "трябва да направи всичко, за да ги изправи пред съда", призова той.

На пленарно заседание утре Държавната дума ще разгледа проекторезолюция за предотвратяване на размяната на нацистки престъпници, съобщи ТАСС.

Съответното предложение, направено от Андрей Картаполов, председателя на комисията по отбрана към долната камара на руския парламент, е било одобрено от депутатите днес.

Междувременно при руски ракетен удар по украинското село Десна, северно от Киев бяха убити 8 души, а 12 бяха ранени. В селото има голям тренировъчен лагер на украинската армия, съобщиха спасителните служби.

"Осем убити и 12 ранени" каза пред АФП Олександър Ивченко, говорител на регионалното отделение на Държавната служба за извънредни ситуации, по повод атаката, извършена на шейсетина километра от украинската столица, в Черниговска област.

Сутринта регионалният губернатор Вячеслав Чаус съобщи в Телеграм за неуточнен брой жертви при руски "ракетни удари" срещу Десна.

"Войната не е свършила, войната не е напуснала областта, войната не е изчезнала от градовете ни", каза Чаус.

Черниговска област беше особено тежко бомбардирана от руските войски в началото на инвазията преди след това да се изтеглят от района.

Още една руска атака беше извършена тази сутрин срещу украинска военна база - в западната Лвовска област, само на 15 километра от границата с Полша, съобщи регионалният губернатор Максим Козицки.

 Зеленски и Макрон обсъдиха войната

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че е имал "дълъг и смислен" телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон за войната в Украйна.

"Разказах за хода на военните действия, за операцията за спасяването на военните от (завода) "Азовстал" и визията за перспективите на преговорния процес. Повдигнат беше и въпросът за доставка на гориво за Украйна", написа Зеленски в Tуитър.

"Обсъдихме и подкрепата за отбраната от страна на Франция, подготовката на 6-ия пакет от санкции (на Европейския съюз срещу Русия), възможните начини за износ на украински селскостопански продукти. Проведохме обсъждане по същество на молбата ни за статут на кандидат за членство в ЕС", добави украинският президент.

Макрон обещал на Зеленски, че оръжейните доставки от Франция за Украйна ще се увеличат през следващите дни, съобщи Елисейският дворец в комюнике.

Готови сме да отговорим на искания за допълнителна помощ, отбелязал френският президент в днешния телефонен разговор.

Макрон казал още, че кандидатурата на Украйна за членство в Европейския съюз ще бъде обсъдена на среща на върха на ЕС другия месец. Той повторил идеята си за създаване на "паралелна европейска общност" извън ЕС, за да бъде улеснена европейската интеграция на Украйна.