Компанията "Пасифик гас енд електрик" спря електроподаването на над половин милион потребители в Северна Калифорния, което е най-мащабното планирано спиране на тока в историята на американския щат, предаде Асошиейтедпред.

Компанията съобщи, че поетапно ще изключва електричеството на близо 800 хиляди потребители, за да предотврати възникването на горски пожари в горещото ветровито време. Опасенията са, че пречупени дървета може да прекъснат далекопроводи и повредят съоръжения, от което да възникнат пожари. От обяд вчера местно време започна спирането на електричеството за втора група от 234 хиляди потребители.

По-късно през деня от "Пасифик гас енд електрик" трябваше да решат дали да прекратят електороподаването за други 42 хиляди клиенти на компанията в по-южни райони на Северна Калифорния.

Компанията "Садърн Калифорния Едисън" обяви, че днес може да спре електричеството за над 106 хиляди абонати в осем окръга в Южна Калифорния заради бушуващия през този сезон горещ сух вятър - известен като Санта Ана.

Хората в щата се готвят за прекъсванията, като масово изкупуват бутилирана вода и батерии. По бензиностанциите има опашки.