Над 40 бивши британски дипломати призоваха премиерката Тереза Мей да отложи Брекзит, съобщи снощи в. "Таймс", цитиран от Ройтерс.

Според дипломатите е най-добре напускането на ЕС да се отложи, за да се изяснят условията на бъдещите отношения между Великобритания и ЕС или да бъде проведен втори референдум, се казва в изявлението, получено от в. "Таймс", предаде БТА.

Ако до 29 март британският парламент не одобри споразумението, постигнато между Брюксел и правителството в Лондон, Мей ще трябва да избира между отлагане на Брекзита и напускане без споразумение, което ще хвърли икономиката в хаос, отбелязва Ройтерс.

ЕС все още очаква конкретни и реалистични предложения от Лондон, които да позволят избягването на Брекзит без споразумение, заяви снощи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Франс прес.

Той направи това изявление, след като разговаря с европейския преговарящ за Брекзита.

Вчера германската канцлерка Ангела Меркел каза, че ще направи всичко възможно, за да постигне излизане на Великобритания от Европейския съюз със споразумение до крайния срок на 29 март, но заяви, че евентуалната сделка трябва да бъде справедлива и да работи на практика, предаде Ройтерс.

"Ние сме съгласни, че трябва да направим всичко, за да постигнем регулиран Брекзит", каза Меркел на пресконференция с люксембургския министър-председател Ксавие Бетел. "Това е свързано с гарантирането на възможно най-голяма сигурност и ние двамата смятаме, че наш дълг е да направим всичко, за да има сделка, но тя трябва да представлява справедливо споразумение, което работи на практика и ни предстои известна работа", заяви Меркел.

Бетел изключи възможността за предоговаряне на постигнатата от ЕС сделка с Великобритания. "Не е възможно да намерим по-добър резултат. Приоритетът е да защитим целостта на вътрешния пазар на ЕС и да намалим до минимум последиците от Брекзита за гражданите", каза той.

Очаква се генералният директор на британската разузнавателна служба МИ-6 да остане на поста си след навършване на пенсионна възраст тази година, за да ръководи агенцията в периода след Брекзит, съобщи още в."Таймс".

Петдесет и пет годишният Алекс Йънгър, трябваше да се оттегли през ноември след пет години на поста. Но официални служители искат той да продължи да изпълнява функциите си, за да покрие периода от 12 до 24 месеца, след като Великобритания напусне Европейския съюз, написа в. "Таймс".

Ако премиерът Тереза Мей и външният министър Джеръми Хънт потвърдят удължаването на пълномощията му, той ще стане най-дълго служилият шеф на британското разузнаване от 60-те години насам. Генералните директори на МИ-6, познати с кодовото име "Це", обикновено заемат поста не повече от пет години.

Андрю Паркър, генерален директор на контраразузнаването МИ-5, се съгласи да остане на поста си до 2020 г. Той беше назначен през 2013 г.

Службата МИ-6 е агенция за външно разузнаване на Великобритания, която изпълнява задачи по защита на интересите на страната зад граница.