Заразените с новия коронавирус в САЩ вече са над 2,5 милиона, сочи преброяване на американския университет "Джон Хопкинс", който води статистиката въз основа на официална информация, предаде Франс прес.

Към 17:30 ч местно време вчера (21:30 ч. по Гринуич в САЩ са били потвърдени 2 500 419 случая, съобщава намиращия се в Балтимор университет.

Пандемията засяга особено тежко южните щати на страната. Най-голям брой заразени е отбелязан в щата Флорида, с 9585 нови случая и 24 починали за деня. Според губернатора Рон Десантис вирусът се е разпространил най-вече сред младежите, които се отказаха от плажовете и нощните забавления в името на спазване на карантинните мерки.

Според преброяване на АФП починалите в САЩ са 125 255. Общо броят на жертвите по света е над 495 000, при близо 10 милиона заразени.

Властите на американския щат Вашингтон отмениха преминаването към последната, четвърта фаза на отварянето на икономиката заради нарастването на броя на случаи на заразяване, се казва в изявление на губернатора Джей Инсли.

"Четвъртата фаза означава връщане към нормална дейност, което в момента не можем да направим", се казва в изявлението, публикувано на сайта на губернатора. "Ситуацията се променя, затова ще продължим да вземаме по-нататъшни решения въз основа на наличната информация", добавя Инсли. Според него 8 от общо 39 окръга на щата са били готови за пълната отмяна на ограниченията.

Губернаторът препоръчва на гражданите на щата да ползват маски на обществени места, да спазват безопасна дистанция и мерки за лична хигиена.

Над 1,3 милиона инфектирани в Бразилия

Бразилия отбеляза 38 693 нови случая на заразяване с коронавируса за последните 24 часа, с което общият брой на заразените достигна 1 313 667, предадоха Ройтерс и ТАСС, като цитират информация на министерството на здравеопазването.

За последния ден са регистрирани и нови 1109 смъртни случая. Общо жертвите на новия коронавирус в страната са 57 070.

Според сводката на министерството на здравеопазването за последната седмица са открити рекордните 246 088 нови случа. Този показател беше относително стабилен за около две седмици в началото на месеца, но от средата на месеца започна да расте. Броят на смъртните случаи обаче отбеляза спад.

Броят на оздравелите от коронавируса надхвърля 715 000 души, отбелязва ТАСС.

Най-тежка е епидемиологичната обстановка в югоизточния бразилски щат Сао Пауло и едноименния мегаполис, който е негова столица. В региона са отбелязани 265 518 заразени, от които са починали 14 263.