По време на извънредното положение, когато властите препоръчват спазване на социална дистанция, около 1800 души се струпаха на паркинга на международното летище в град Клуж, съобщава телевизия Диджи24 и БТА.

Става въпрос за румънци, които заминават на работа в чужбина със специални чартърни полети. На публикуваните кадри се вижда, че правилата за социална дистанция не се спазват, а част от хората са пристигнали именно от окръг Сучава, където се намира най-голямото огнище на коронавирус, посочва телевизията.

Още снимки вижте тук >>>

Няколко автобуса, пълни с хора, са пристигнали на паркинга на летището още в 7 часа сутринта, въпреки че полетите са между 14 и 21 часа. Полицаите са се намесили, за да разделят хората и да ги подредят в опашки на разстояние поне един метър един от друг.

Според сайта Зиаре става въпрос за румънци, които заминават за Германия, за да работят в земеделието, с 13 чартърни полета, които се извършват от частен авиопревозвач.

Директорът на летището в Клуж Давид Чичео заяви, че служителите на летището са били изненадани от големия брой хора, струпани на паркинга. Той призова фирмите, които организират пътуванията на работниците до Германия, да се погрижат за избягването на подобни ситуации.

Паркингът се стопанисва от частен оператор, който ще бъде санкциониран, посочиха властите.

Снимка: БТА/AP

"Изпратихме там жандармеристи, за да осигурят обществения ред. Окръжният полицейски инспекторат в Клуж ще направи проверки за спазване на мерките, които трябваше да бъдат взети от организаторите", заяви префектът на Клуж Мирча Абрудян.