Правоохранителните органи на Беларус са задържали повече от 180 души по време на вчерашните протестни акции в Минск, предаде ТАСС, позовавайки се на правозащитния център "Вясна".

Центърът публикува на сайта си списък на 181 души, сред които има няколко журналисти. Отбелязано е, че четирима от списъка не са граждани на Беларус. Част от задържаните са били освободени.

По-рано бе съобщено, че в Минск са задържани няколко журналисти, включително кореспонденти на ТАСС. Обяснението бе - проверка на документите. Впоследствие повечето са били пуснати.

В 19-ия ден на продемократични протести в Беларус няколко десетки жени образуваха жива верига на минския площад "Независимост", протестирайки срещу разгонването на демонстрация предната вечер, предаде Асошиейтед прес. Тогава полицията блокира входа към намираща се близо до площада католическа църква, в която бяха се скрили десетки протестиращи. Действията на полицията предизвикаха обществено възмущение и бяха остро разкритикувани от архиепископа на Минск Тадеуш Кондрушевич.

Снимка: АР/БТА

Посланиците на страните от ЕС в Беларус вчера предупредиха, че е недопустимо преследването на членове на Координационния съвет на опозицията, двама от които бяха осъдени на 10 дни административен арест, а друга викани на разпит.

Снимка: АР/БТА

Очаква се външните министри на ЕС да одобрят списък от 15-20 беларуски служители, на които да бъдат наложени санкции - забрана за влизане в ЕС и замразяване на авоарите им там. Литва настоява наказателните мерки да засегнат 118 души.

Снимка: АР/БТА