Откритата вчера онлайн петицията срещу решението на британския премиер да преустанови работата на парламента към тази сутрин вече е събрала 1,1 милиона подписи, предаде Франс прес. В Обединеното кралство всяка петиция, подписана от 100 000 души, трябва да доведе до дебати в парамента по въпроса, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Недоволните от хода на Борис Джонсън, който ще улесни Брекзит без сделка, определят решението му да блокира на практика за известно време парламентаристите "държавен преврат". 

Хиляди хора се събраха на протестни демонстрации вчера вечерта в Лондон, Манчестър, Единбург и други големи градове на Обединеното кралство.

Стотици се събраха и пред парламента в Лондон, скандирайки "Спрете държавния преврат!" и развявайки знамето на Европейския съюз.

Снимка: AP/БТА

В началото на годината петиция за отмяна на Брекзит събра рекордните 6,1 милиона подписа и беше обсъдена в парламента, но това не забави подготовката за излизане на Великобритания от ЕС.

Снимка: AP/БТА

Вчера Кралица Елизабет II формално одобри искането на премиера Борис Джонсън и заседания няма да има, само няколко седмици преди крайния срок за Брекзит.

Джонсън каза, че речта на кралицата за очертаване на политиката на страната ще бъде на 14 октомври и тя ще предложи "много вълнуващ дневен ред".

Липсата на заседания през септември означава, че депутатите ще имат съвсем малко време, ако искат да приемат закони срещу излизането от ЕС без сделка, преди крайната дата 31 октомври.

Председателят на парламента Джон Беркоу нарече спирането на заседанията по искане на Джонсън "конституционно безчинство".

Беркоу, който обикновено не коментира политически въпроси, продължи: "Както и да го напудрим, безкрайно очевидно е, че причината за спирането на заседанията е, да бъдат спрени депутатите да обсъждат Брекзит и да изпълняват задълженията си, като дават посока на страната."

Лидерът на лейбъристите каза, че спирането на работата на парламента е "неприемливо".

"Премиерът заграбва правомощия от нашата демокрация, за да прокара насила Брекзит без сделка.", казва Корбин.

Корбин заплаши, че парламента ще гласува вот на недоверие на правителството на Борис Джонсън.