Тази нощ ще станем свидетели на явлението Супер розова Луна - най-голямата и най ярката пълна Луна за 2020 г.

Всяка супер Луна изглежда около 7% по-голяма и 15% по-ярка от обичайната, защото тогава естественият спътник на Земята е в най-голяма близост до нея.

Супер розова Луна в Русия

Снимка: АР/БТА

През април тя е наречена розова, защото по това време цъфти розовият флокс, разпространен в САЩ и Канада. Така че не очаквайте луната е да е розова. Но въпреки това ще е впечатляваща, защото това пълнолуние ще бъде най-голямото и най-яркото за тази година.

Снимка: АР/БТА

Супер розовата Луна е видима от залез слънце на 7 април. Въпреки това в България тя ще достигне пиковия си блясък на 8 април в 05:35 сутринта, така че няма да е възможно да видим напълно нощната й магия.

Супер розова Луна в Гърция

Снимка: АР/БТА

Разстоянията (измерени между центровете на Луната и Земята) за трите поредни Супер Луни тази година са:

-  Пълнолуние на 9 март 2020 г.: 357 404 км

- Пълнолуние на 8 април 2020 г.: 357 034 км

-  Пълнолуние на 7 май 2020 г.: 361 184 км

Най-далечното пълнолуние за годината ще бъде на 31 октомври 2020 г., на разстояние 406 166 км. Тъй като това пълнолуние на 31 октомври се счита за второто от двете пълнолуния през октомври 2020 г., някои го наричат ​​"Синя луна".

Супер розова Луна в Хамбург, Германия

Снимка: АР/БТА

Фермерският Алманах за първи път публикува "индианските" имена за пълните Луни през 30-те години. Според него "Пълнолунието на април често идва с първите пролетни цъфтящи растения като един вид диво цвете, местно за Източна Северна Америка: Phlox subulata - обикновено наричан пълзящ флокс".

Супер розова Луна в Москва

Снимка: АР/БТА

Имената на пълнолунията някога са отбелязвали сезоните, точно както супер розовата Луна или априлското пълнолуние бележи сезона на пролетта. Априлското пълнолуние се нарича още тревна луна, яйчна луна и рибна луна.

Супер розова Луна в Германия

Снимка: АР/БТА