На Червения площад в Москва се проведе военният парад по повод 75 години от победата във Втората световна война. По традиция той трябваше да се състои на 9 май, но епидемията от Covid-19 попречи на нормалното му провеждане.

Вижте снимки от парада >> >> >>

В последствие руският президент Путин реши да премести честването през лятото на 24 юни, като датата не е случайна, защото точно преди 75 години е проведен първия парад на победата. В тогавашната церемония участват ветерани от войната, а честванията се водят лично от маршал Жуков, който преминава на бял кон през Червения площад.

В днешния парад участват 13 000 войници, като всички те ще носят маски, а Москва е взела всички мерки, за да не допусне нов бум на заразените от коронавируса. По Червения площад преминаха още 216 единици от най-модерната военна руска военна техника, а в небето прелетяха 75 самолета и вертолета.

По червения площад преминаха и войници в униформи от Втората световна война

Снимка: БТА/АР

Сухопътната военна техника включва и бойни машини от времето на Великата отечествена война - танк "Т-34-85" и противотанкови самоходни артилерийски установки "Су-100". Що се отнася до въздушната част, тя повтаря тази, проведена на 9 май.

Владимир Путин държа реч в началото на Парада на победата

Снимка: ТВ Звезда

Не можем да си представим какво щеше да е бъдещето на света, ако не го беше защитила Червената армия, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"На войниците от Червената армия не са им трябвали нито война, нито други страни, нито слава, нито почести. Те са се стремили да победят врага и да се върнат у дома. И са заплатили невъобразима цена за свободата на Европа", заяви Путин на днешния Парад на победата в Москва, с който се отбелязва победата над нацистка Германия във Втората световна война.

Министърът на отбраната на Русия, Сергей Шойгу, откри парада

Снимка: БТА/АР

"Винаги ще помним, че съветският народ съкруши нацизма. Това бяха милиони хора от различни националности от всички републики на Съветския съюз", отбеляза Путин.

"Те освободиха от окупация държавите на Европа, сложиха край на страшната трагедия на Холокоста, спасиха народа на Германия от смъртоносната идеология на нацизма", каза руският президент.

Младежкото формирование "Юнармия"

Снимка: БТА/АР

Той заяви, че именно съветският народ е поел основното бреме в борбата с нацизма.

"Стотици хиляди бойци умряха в чужбина. Наш дълг е да помним, че на съветския народ се падна основната тежест в борбата с нацизма", каза Путин.

Той подчерта, че Русия никога няма да забрави приноса на съюзниците на СССР в антихитлеристката коалиция и на всички борци срещу нацизма за постигането на победата.

Сръбският президент Александър Вучич се потупва по сърцето по време на парада

Снимка: ТВ Звезда

Русия е готова за диалог и сътрудничество за създаване на обща надеждна система за сигурност, от каквато се нуждае стремително променящият се съвременен свят, заяви Путин.

Само заедно могат страните да защитят света "от новите опасни заплахи", каза той.

Официални представители и делегации за събитието изпратиха Азербайджан, Армения, Беларус, Узбекистан, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан и Туркменистан - страни от бившия СССР, който е големият победител във Втората световна. Липсват представители от Украйна и Грузия, както и от балтийските републики - Латвия, Литва и Естония. Що се отнася до представители от стари, които не са били част от бившия Съветски съюз, присъстваха представители на Индия, Китай, Монголия и Сърбия.