Временният кмет на афганистанската столица Кабул заяви, че на служителките в градските административни и обществени служби е било наредено да си останат у дома, предаде Асошиейтед прес.

Хамдула Номани каза, че само жените, които са на позиции, на които не могат да бъдат заменени от мъже, получават разрешение да работят. Това включва както квалифицирани служителки в инженерните отдели на общината, така и служителките в обществените дамски тоалетни.

Съобщението, направено от Номани, е поредна индикация, че талибаните се готвят да ограничат ролята на жените в обществения живот въпреки първоначалните обещания за толерантност и приобщаване. При предишното управление талибаните бяха забранили на момичетата и на жените да ходят на училище и да работят.

Кметът на Кабул днес заяви, че окончателно решение относно съдбата на служителките в общинските служби на Кабул все още предстои да бъде взето и дотогава жените ще получават заплатите си. Номани припомни, че преди талибаните да поемат контрола върху Афганистан миналия месец, под една трета от близо 3000-те градски служители в Кабул са били жени.