На Разпети петък католическият архиепископ на Ерусалим призова вярващите да се молят за страдащите и умиращите от коронавируса, предаде Ройтерс и БТА. Църквите в града са затворени.

"Днес отбелязваме Разпети петък, смъртта на Исус, в едни много трудни условия", заяви архиепископ Пиербатиста Пицабаля пред църквата "Възкресение Христово", която е почитана от християните като мястото, където е разпънат, погребан и възкръснал Исус.

Пицабаля направи кратко изявление пред Ройтерс преди да влезе през гигантската входна врата на храма, който беше затворен за посетители преди седмици, но беше отворен за католическия Разпети петък, за да може той и още няколко свещеници да извършат молитвено богослужение в него.

Случаите на заразяване с коронаврс в Израел са над 10 000, а смъртните случаи са 92. В палестинските територии заразените са 263, катое регистриран и един смъртен случай.

Жителите на Ерусалим са под карантина и могат да излизат от домовете си само по наложителни причини, които не включват посещението на религиозни церемонии.

Християнските течения, които заедно управляват църквата "Възкресение Христово", се сблъскаха с безпрецедентно затваряне на храмове, подобно на еврейските и мюсюлманските религиозни лидери в един град, който е свещен за юдаизма, християнството и исляма.

През този месец се отбелязват еврейската Пасха и Великден, а също така започва и свещеният за мюсюлманите месец Рамазан.

Католическият Великден е тази неделя.