Муха кацна на главата на вицепрезидента републиканец на САЩ Майк Пенс по време на наскоро завършилия му предизборен дебат с демократката Камала Харис, което предизвика иронични коментари в социалните мрежи, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Мухата се задържа в бялата коса на главата на Пенс около две минути, но той изглежда не я усети.

С хвалбата, че е седял "на най-удобното място тази вечер", акаунтът "Мухата на Майк Пенс" в Туитър събра няколко хиляди абонати за броени минути.

"Не е от телевизора ви. Тя е на главата му", туитна водещата от Ем Ес Ен Би Си Рейчъл Мадау.

"Мухата знае", туитна пък писателят Стивън Кинг.

Предизборният екип на кандидат-президента демократ Джо Байдън, чиято подгласничка е Харис, веднага се възползва от възможността да използва инцидента в своя полза.

Снимка: AP/БТА

Официалният акаунт на Байдън публикува снимка на кандидата с оранжева мухоловка и послание: "Дарете 5 долара, за да помогнете на тази кампания да полети". Сайтът му пък предлага за продажба мухоловки "Истината над мухите" (Truth over Flies) по 10 долара.

Някои наблюдатели смятат, че пожънатият от този инцидент успех ясно показва колко спокойно е преминал вицепрезидентският дебат, за разлика от президентския между Доналд Тръмп и Джо Байдън миналата седмица. Толкова тихо, че можеш да чуеш и муха да бръмчи, отбелязва Франс прес.

Дебатът под знака на пандемията

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс защити политиката на правителството на Доналд Тръмп за борба с пандемията от коронавирус, а опонентката му от Демократическата партия Камала Харис я нарече "провал", съобщи Асошиейтед прес.

Двамата кандидати за вицепрезидентския пост участваха снощи в дебат в Солт Лейк Сити, който бе в рязък контраст хаотичната словесна схватка от миналата седмица, когато Тръмп прекъсваше постоянно кандидата на Демократическата партия за Белия дом Джо Байдън и двамата си размениха лични обиди, отбеляза Ройтерс.

"Американският народ стана свидетел на най-големия провал на която и да било президентска администрация в историята на нашата страна", бяха първите думи на кандидатката на Демократическата партия за вицепрезидент на САЩ.

Снимка: АР/БТА

"Нашата страна премина през изпълнен с предизвикателства период тази година. Но искам американският народ да знае, че още от първия ден президентът Тръмп постави здравето на Америка на първо място", каза в отговор Пенс, който ще се бори за преизбиране на 3 ноември като подгласник на Доналд Тръмп.

Модератор на дебата е ръководителката на бюрото във Вашингтон на в. Ю Ес Ей тудей Сюзан Пейдж.

Двамата кандидати седяха на разстояние от 3,6 метра, разделени от преграда от плексиглас заради пандемията от коронавирус, отнела живота на 210 000 американци.

По въпроса за създаването на потенциална ваксина срещу коронавируса, Харис каза, че ще вярва на учените, а не на твърденията на Тръмп. Пенс я обвини, че подкопава общественото доверие във ваксините, които американските фармацевтични компании разработват в момента.

Харис обвини правителството, че иска да отмени Закона за достъпно здравеопазване в разгара на пандемията и разкритикува Тръмп, че като президент е плащал, както се твърди, само по 750 долара годишен данък върху доходите си.

Снимка: АР/БТА

Пенс опита да контрира атаките й, насочвайки фокуса върху икономиката и данъчната политика. "Още на първия ден Джо Байдън ще увеличи данъците ви". Харис отвърна, че кандидатът на демократите за Белия дом е обещал да не вдига данъците на хората, изкарващи по-малко от 400 000 долара годишно.

Вицепрезидентът също така изказа твърдението, че Байдън ще забрани добива на петрол и газ чрез хидравличен фракинг и ще приеме предлагания от лявото крило в Демократическата партия план за опазване на околната среда, известен с името "Зелен нов курс". Това, по думите му, ще увеличи цената на енергията в САЩ и ще доведе до загуба на много работни места.

"Повече данъци, повече регулации, забрана на фракинга, на изкопаемите горива, потъпкване на американския енергиен сектор и икономическа капитулация пред Китай са предпоставки за икономически спад", каза Пенс.

Харис отвърна, че Байдън никога не е говорил за забрана на фракинга. По думите й икономическият план на Байдън ще създаде със 7 милиона работни места повече, отколкото са били открити по времето на Тръмп, а част от тях ще бъдат в индустрията с чиста и възобновяема енергия.

 

Американски издания за дебата

Кандидатката на демократите за вицепрезидент на САЩ Камала Харис използва дебата с кандидата за вицепрезидент от Републиканската партия Майк Пенс за две основни цели: да увери избирателите, че тя и Джо Байдън не са толкова либерални, колкото твърдят републиканците, и да отправи критики към правителството на президента Доналд Тръмп, пише в. "Ню Йорк таймс" за дебата. Представянето на Харис бе непоколебимо и внимателно и имаше за цел да поддържа натиска върху опонентите на предстоящите избори.

Кандидатката за вицепрезидент на демократите положи усилия да избегне всякакви възможни грешки, които биха дали възможност на Пенс и Тръмп да отклонят вниманието на избирателите от проблемите в сферата на общественото здравеопазване, които се превърнаха в доминираща тема на предизборната кампания.

Пенс на няколко пъти се връщаше към вече засегнати в дебата теми, вместо да отговори на поставения му в момента въпрос, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Последният въпрос в дебата бе зададен от ученик и бе свързан с темата за политическите разделения в Съединените щати и за лидерите, които не се разбират помежду си. Пенс започна отговора си на този въпрос с критики срещу медиите, като изтъкна, че това, което внушават местните новинарски мрежи не съответства на действителността. За да илюстрира, че хора с различни убеждения могат дори да бъдат близки в личен план, Пенс даде за пример отношенията между двама покойни върховни съдии - Рут Бейдър Гинсбърг и Антонин Скалия. "Едната (Гинсбърг) бе много либерална, а другият (Скалия) - много консервативен.

След смъртта на Гинсбърг обаче стана ясно, че те двамата и семействата им са имали много тесни приятелски взаимоотношения. Искам да кажа, тук в Америка е нормално да имаме разногласия", цитира думите на Пенс "Вашингтон пост". Харис използва същия този въпрос, за да се фокусира върху темата за разделенията в САЩ, върху някои случаи на насилие и за да подчертае, че ако спечели изборите, Джо Байдън ще работи за преодоляването на разделенията, обобщава всекидневникът.