Бунтовници, обсадили жилищни блокове недалеч от резиденцията на Муамар Кадафи в Триполи, твърдят, че диктаторът и някои от синовете му се крият там, предаде Ройтерс. Според АП там се води ожесточено сражение между около 1000 либийски бунтовници и привърженици на Муамар Кадафи.

Източник на Пентагона обаче заяви, че "няма идея" дали Кадафи е в апартамента, но изглежда, че той все още е в столицата.

Говорителят на Кадафи Муса Ибрахим каза за АП, че той е в Либия (без да разкрива къде точно), но е постоянно в движение. Ибрахим изтъкна, че в момента е на безопасно място и оттам ръководи битката.

Към 18 часа българско време агенциите съобщиха за облак черен дим над Абу Салим - района, близо до резиденцията на Кадафи, където изглежда се смята, че се крие той. Според Скай става дума за въздушна атака на НАТО.

Бунтовниците водели престрелка с верни на Кадафи войници вътре в сградите. Те не разкриха какви са основанията им да смятат, че Кадафи и синовете му са вътре. "Там са, всички заедно. В малка дупка", казал един от бунтовниците, участващ в престрелката, на име Мухамад Гомаа, цитиран от БТА.

"Днес ще приключи. Днес ще свършим с всичко това", уверил той.

Кореспондентът на Скай Нюз Стюарт Рамзи също твърди, че не е ясно дали Кадафи наистина е в апартамента близо до хотел "Риксос", но изглежда, че бунтовниците вярват в това и се сражават ожесточено със силите на Кадафи. Той съобщава още, че много наемници са напуснали либийската армия.

Над 30 мъже, вероятно войници, верни на Кадафи, са убити във военен лагер в центъра на Триполи, съобщи Ройтерс. Най-малко двама били с пластмасови белезници, което показва, че са били екзекутирани. Журналист от Ройтерс преброил 30 тела, надупчени с куршуми в район, където се водели сражения между силите на Кадафи и бунтовници. Петима от убитите били в лазарет наблизо, а един от тях в линейка, вързан за носилка със система за вливания в ръката. Част от загиналите били във военни униформи, а други били с цивилни дрехи. Някои били африканци. Две тела са изгорени до неузнаваемост.

По-късно Муамар Кадафи отправи ново аудиопослание,  излъчено от телевизии, които подкрепят режима му. Кадафи призова либийските племена да настъпят към Триполи и "да изгонят чуждите агенти" от Либия. "Либия е на либийския народ, а не на агентите - не на империализма, Франция, Саркози или Италия. Триполи е ваш, не на онези, които разчитат на НАТО", призовава в записа Кадафи. "Трябва да окажем съпротива на вражеските плъхове, които ще бъдат победени с въоръжена борба", добавя той.

Местонахождението на Кадафи остана неизвестно в продължение на дни, като след превземането на резиденцията му, полковникът излезе с аудиообръщение, че е предприел „тактическо отстъпление”. За главата му бе обявена награда от 1.7 млн. долара.

Вчера за малко либийски бунтовници не са заловили сваления лидер, когато нахлули в частен дом в Триполи, където по всяка вероятност той се е укривал, съобщи  френското списание "Пари мач".

По-рано днес избухна интензивна престрелка близо до хотел "Коринтия" в центъра на либийската столица, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес. В хотела са отседнали много чуждестранни журналисти. Бунтовници на покрива на хотела стреляли срещу лоялни на Кадафи снайперисти по близките сгради. Те са използвали зенитни ракети и гранатомети срещу снайперистите, както и картечници. Престрелката е продължила около 40 минути.

Ожесточени сражения се водят и за Сирт - родния град на Кадафи, защитаван от 1000 негови поддръжника.

Междувременно "Телеграф" съобщи, че сред личните вещи на полковника, открити в превзетата му резиденция е и албумче със снимки на бившия държавен секретар на САЩ Кондолиза Райз.