Русия не смята, че е възможно връщане към формат Г-8 без съгласието на всички страни от Г-7 по този въпрос, предаде ТАСС.

"Разбира се, връщане в "седморката" е невъзможно по покана на само една от страните, тъй като всички решения се приемат с консенсус", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Той отговори отрицателно на въпрос дали Москва смята за провокация от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп изказването му за връщане към формат Г-8, имайки предвид разногласията сред страните от групата по този въпрос.

Песков напомни думите на руския президент Владимир Путин, че за Москва връщането към формат Г-8 не е самоцел. "В същото време Русия не се е отказвала от никакви формати на общуване, но и не възнамерява да натрапва участието на когото и да било", добави той.

Песков отбеляза, че Путин е привърженик на уреждането на добри отношения с всички страни от Г-7. Той посочи, че контактите на Русия с редица страни от "седморката" се развиват положително и спомена Япония, Италия, Франция и Германия.