Фрегатата на Нидерландия се движеше към Керченския проток и за да се предотврати нарушаването на границата на Руската федерация, бяха вдигнати изтребители и бомбардировачи на Руската федерация. Това съобщиха пред репортери в руското министерство на отбраната, предаде ТАСС.

Това накратко е руската позиция дошла в отговор на обвинението на Нидерландия, че руски бойни самолети са имали опасно поведение миналата седмица, прелитайки твърде ниско над фрегата "Евертсен", която имала пълно право да плава в района.

Инцидентът е станал на следващия ден (миналия четвъртък), след като британският ескадрен миноносец "Дифендър" наруши руската граница в Черно море, отбеляза ТАСС.

Световните агенции отбелязаха, че фрегатата "Евертсен" е придружавала военноморската група на кораба "Дифендър".

Ето и изявлението на руското МО:

"На 24 юни 2021 г., чрез обективен контрол на Черноморския флот над действията на корабите на НАТО в Черно море, беше установено, че фрегатата "Евертсен" на нидерландския флот, която е била в неутрални води, е променила курса си и започнала да се движат в посока Керченския проток. За да се предотврати нарушаването на границата на териториалните води на Руската федерация във въздуха от дежурните сили бяха издигнати изтребители Су-30 и бомбардировачи Су-24, които летяха на безопасно разстояние близо до кораба на нидерландския флот", заявиха военните.

Те подчертаха, че след прелитането на руски самолети фрегатата незабавно смени курса си към границата на Руската федерация и продължи по предишния си маршрут.

Руските изтребители Су-30 и бомбардировачи Су-24, които летяха на безопасно разстояние в близост до кораба на нидерландския флот, действаха в строго съответствие с международните правила, добави руското министерство на отбраната.

Световните агенции вчера съобщиха, че според Москва руските сили са отправили предупредителни изстрели по този кораб в сряда за нарушаване на териториалните води край анексирания Крим.

Каква е нидерландската позиция по случая

Нидерландското министерство на отбраната заяви, че руските самолети "непрекъснато са тормозили" фрегатата в продължение на пет часа, докато е била на югоизток от Крим. Самолетите "летяха опасно ниско и близо, имитирайки атаки", се казва в изявлението, което уточнява, че те са били оборудвани с бомби и ракети земя-въздух.

"След часове на сплашване бяха регистрирани и смущения на работата на електронното оборудване на "Евертсен", добави министерството. Министърката на отбраната Анк Бейлевелд определи тези действия като безотговорни и увери, че Нидерландия ще повдигне въпроса пред Русия по дипломатически канали.

"Евертсен има пълно право да плава в този район. Нищо не оправдава подобни агресивни действия, които увеличават ненужно и риска от инцидент", заяви тя.