Русия определи днес обвиненията на САЩ за руска намеса в американския изборен процес като "истерия", която ги "прави за смях", а американското разузнаване обвини Москва, че продължава да се меси, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

"Тази истерия, която продължава вече две години около предполагаемата руска намеса, каквато никога не е имало, не само подкопава двустранните отношения, тя също прави за смях цялата американска политическа система", каза говорителката на руската дипломация Мария Захарова на пресконференция.

Захарова направи това изявление в момент, когато няколко високопоставени американски служители - от началника на разузнаването до директора на ФБР, в четвъртък обвиниха Русия, че продължава опитите "да отслабва и разделя" САЩ.

Заплахата е "истинска. Тя продължава. Правим всичко възможно да имаме избори, на които американците да могат да имат доверие", изтъкна ръководителят на разузнавателните служби Дан Коутс, няколко месеца преди междинните избори през ноември за една трета от местата в Сената и за цялата Камара на представителите.

Американското разузнаване обвинява Русия в намеса в изборите за президент през 2016 г., довели на власт Доналд Тръмп. Тази предполагаема намеса стана обект на разследване в САЩ, осъдено от Тръмп като "лов на вещици". Руските власти многократно са отхвърляли твърдо тези обвинения.