САЩ съзнателно протакат нещата и търсят повод да се отърват от Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3). Това заяви днес руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков пред Четвъртата московска конференция по разоръжаването, предаде ТАСС.

"Доста ни тревожи ситуацията около бъдещето на договора за стратегическите нападателни оръжия, който изтича през февруари 2021 г. - каза високопоставеният руски дипломат. - Това е последният двустранен инструмент от сферата на контрола върху стратегическите нападателни оръжия на нашите държави."

Продължаването на този договор според Рябков е "единствената разумна стъпка, за да не се допусне окончателно да деградира ситуацията в сферата на стратегическата стабилност".

"Вашингтон открито пренебрегва нашата загриженост. Изглежда САЩ протакат нещата или направо търсят повод да се отърват от СТАРТ, след като се отърваха от ДРСМО" - Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, невалиден от 2 август 2019 г., добави дипломатът.