Русия призова САЩ "да прекратят безразсъдното дрънкане на оръжие" във връзка с маневрите на американски бойни кораби в Черно море. Призива публикува на страницата си в Туитър руското посолство във Вашингтон, предаде ТАСС.

"Призоваваме въоръжените сили на САЩ да прекратят безразсъдното дрънкане на оръжие и да се заемат със своите собствени работи в териториалните води на Съединените щати. Мирът и сигурността в Черно море не се нуждаят от чужда намеса", подчертаха руските дипломати.

"Изглежда Шести флот (на въоръжените сили на САЩ) няма търпение да намери враг в Черно море. Той отчаяно търси предлог - сега открито, под прикритието на военни учения - за засилване на присъствието си в региона", добави дипломатическото представителство на Русия.

Преди това пресслужбата на Шести флот съобщи, че кораби на военноморските сили на САЩ и Турция при поддръжка от два турски изтребителя Ф-16 са провели във вторник съвместни учения в Черно море, предвиждащи издирване и откриване на подводница на условен противник. В тях са участвали американските ескадрени миноносци "Портър" и "Доналд Кук", морски патрулен самолет "Посейдон", турските фрегати "Оручреис" и "Тургутреис", два изтребителя Ф-16 и разузнавателен самолет.

Руското външно министерство нееднократно е отбелязвало, че военното присъствие в акваторията на Черно море на кораби на държави, намиращи се извън пределите на региона, не допринася за укрепването на стабилността. САЩ настояват, че действат в рамките на Конвенцията от Монтрьо, регулираща преминаването на военни кораби през проливите Босфора и Дарданелите, а самите учения преминават в международни води, отбелязва ТАСС.