Кметът е критикуван заради неефикасните мерки за борба с причинените от жегата пожари в столицата, които взеха хиляди жертви, предаде АФП, цитирана от БТА.

Няколко десетки демонстранти се събраха на площада срещу кметството, което бе заобиколено от двадесетина автобуса на специалните отряди на милицията ОМОН. Задържани са 35 протестиращи, сред които лидерът на движението "За правата на човека“ Лев Пономарьов и лидерът на движение "Ляв фронт“ Сергей Удалцов.

Опозицията отдавна настоява за оставка на Лужков, обвиняван в корупция през двадесетте години, в които е кмет на руската столица.
Напоследък той е силно критикуван и за управлението на мерките за борба с жегата в Москва, включително затова, че е бил във ваканция извън града до неделя, докато столицата бе обхваната от гъст лют дим от торфените пожари в околностите.

Според службите за гражданско състояние на Москва хиляди души, главно от третата възраст, са починали от жегата в града. Правителството отказва да потвърди тези числа. Пожарите в Русия оставиха огромна въглеродна следа в атмосферата, единодушни са еколози. Дори след 30 години в засегнатите райони ще се отделя повече въглероден диоксид. В смога дори може да се появи радиоактивност както и бойни отровни вещества.

Около 500 чуждестранни огнеборци гасят пожарите в Русия. Общо седем държави от ЕС помагат в борбата със стихията.