Русия внимателно следи за развитието на плановете на САЩ да разположат временно в Румъния мобилен комплекс за противоракетна отбрана THAAD. Това заяви днес руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

В кулоарите на пленарно заседание на руския Съвет за външна и отбранителна политика, високопоставеният дипломат отбеляза, че предстоящото дислоциране на системата за противоракетна отбрана в Румъния поставя два въпроса. Първо, какви точно работи ще се извършват на обектите в тази страна и второ, колко дълго ще остане системата THAAD в Румъния и какви ще бъдат действителните й функции.

Русия се отнася "еднозначно отрицателно" към военното планиране на НАТО за Черноморския регион, но предприема необходимите мерки за "неутрализиране на заплахите", произтичащи от тези действия, каза още Грушко. По думите му "активността в Черноморския регион не увеличава сигурността, а подкопава регионалната стабилност".

От 9 до 13 април в акваторията на Черно море се проведе учението на НАТО "Морски щит-2019" с участието на кораби и авиация от България, Гърция, Канада, Румъния, САЩ, Турция и Холандия при взаимодействие с въоръжените сили на Грузия и Украйна, отбелязва ТАСС.