Изявлението за задържането в Румъния на руски бронетранспортьори, предназначени за Сърбия, е лъжа. Министерството на отбраната на Русия не е изпращало никакви кораби за транспорт на военна техника по река Дунав, събобщиха от руското военно ведомство, цитирани от ТАСС.

"Всички заявления за подобни доставки, камо ли за задържането от румънска страна на руски транспортни средства с бронетранспортьори, са абсолютна лъжа", допълниха от Министерство на отбраната.

От ведомството допълниха, че руската военна продукция вече е доставена в Сърбия в съответствие с определените в сключения договор срокове.

"Всички доставки бяха осъществени в строго съответствие с условията на сключения договор и според съгласуваните от двете страни срокове", се казва още в официалното съобщение на руското министерство.

Износът на военни продукти от Русия в Сърбия се извършва в строго съответствие с международното право и в рамките на двустранното военно-техническо сътрудничество, подчертаха от Министерството на отбраната.

По-рано днес ТАСС съобщи, като се позова на Министерството на външните работи в Букурещ, че Румъния е отказала да издаде разрешително за транзит по река Дунав на руски оръжия, насочени към Сърбия, поради санкциите, наложени от Европейския съюз във връзка със ситуацията в Украйна.

Руската агенция цитира и румънския телевизионен канал Digi 24, според който става въпрос за 30 танка и 30 бронетранспортьора, изпратени въз основа на договор между Белград и Москва.

"Румънските власти обаче задържаха транспорта и конфискуваха оръжията", предаде телевизията.