Русия каза, че е готова да работи за деескалация с всички, които го искат в района на Идлиб в Северозападна Сирия. Това заяви постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя, предаде Франс прес.

Той призна, че ситуацията в района на Идлиб се е влошила сериозно. Небензя допълни, че руска делегация сега се намира в Анкара, за да стабилизира положението.

Небензя обаче допълни, че армията на Сирия има пълното право да отвръща на удари на терористи по сирийската територия, предаде ТАСС.

Небензя изрази съжаление, че са загинали турски военнослужещи. Той изрази съжаление и във връзка със съобщенията за гибелта на сирийски военни.

По време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, което беше и шестото, посветено на Сирия от началото на февруари, Небензя потвърди, че Москва не е участвала в атаките в четвъртък, в които загинаха над 30 турски военни и които бяха приписани на Дамаск от Анкара, предаде Франс прес.

"Военната ескалация в Идлиб трябва да престане сега", подчертаха европейските членове на Съвета за сигурност. "Тези атаки показват, че сирийският режим, подпомаган и подкрепян политически от Русия, продължава своята военна стратегия независимо на каква цена, без да се интересува от последиците от действията си върху цивилните", допълниха те, цитирани от Франс прес.

Постоянният представител на Турция Фередун Хади Синирлиоглу пък заплаши, че страната му ще използва сила срещу Сирия, ако сигурността й е заплашена, предаде ДПА.

"Ако те искат да го научат по трудния начин, то те ще го научат. Турция не иска война. Но Турция няма да се поколебае да използва сила, ако и когато нейната сигурност е застрашена", предупреди дипломатът.

Над 350 цивилни са загинали в Северозападна Сирия от декември досега в резултат на активизирането на бойните действия там, каза Розмари Ди Карло, заместник-генерален секретар на ООН по политическите въпроси, предаде ТАСС.

Още в началото на заседанието генералният секретар Антони Гутериш пък каза, че конфликтът е променил характера си, визирайки значителната ескалация от последните дни, предаде Франс прес.