На тържествен обяд днес вицегубернаторът на Московска област Константин Седов награди всички български огнеборци с медал „В името на спасението”, съобщи МВР. Отличията на българските пожарникари са присъдени от Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация и им се дават за проявения професионализъм при погасяването на торфените пожари.
Медали са получили гл. инспектор Валентин Ангелов и гл. инспектор Кирил Кирилов.

През изтеклото денонощие в областта са потушени 9 пожара на площ от 17,8 хектара, но в Подмосковието все още бушуват три торфени и три горски пожара, върху площ от 7,5 хектара. Срещу природното бедствие в региона са хвърлени почти 14 хиляди души и близо 2300 единици техника. Това е било съобщено на заседание на регионалния оперативен щаб за борба с пожарите.

За първи път от няколко седмици температурата в Москва не надвишава 23 градуса, съобщава радио „Ехото на Москва”, цитирано от "Фокус".
По данни на руските метеоролози днес максималната температура в столицата ще достигне 23 градуса, като се очакват проливни валежи и силен вятър.
Вчера в Москва бе регистриран нов температурен рекорд – 22-ри от началото на лятото.

От края на юни Москва страда от интензивни горещини, като дневните температури понякога доближаваха 40 градуса. Най-тежките горещини в Русия от последните десетилетия предизвикаха огромни горски пожари. Загиналите бяха 54-ма, а хиляди останаха без дом. Руските власти обявиха извънредно положение в седем региона заради стихийното бедствие.

Избухнал пожар в огромно открито сметище в района на Москва обаче застрашава руската столица с нови облаци токсичен и вонящ дим след този от торфените пожари през последните седмици, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Пожарът е започнал миналата нощ в сметището с площ около 15 хектара в Шчелковски окръг, на 35 км североизточно от Москва и обхваща още два хектара извън сметището. Отделя се силна миризма на изгоряла пластмаса и тя се усеща до източната част на Москва.