След атентата на летище "Домодедово", телефонните заплахи са нараснали многократно. Анонимните предупреждения се оказаха фалшиви след като три от най-големите московски гари- Ярославската, Ленинградската и Казанската, бяха евакуирани, а останалите бяха само претърсени за поставени бомби.

Мерките за сигурност не се отразиха на разписанието и на пътниците- те стигаха до влаковете, без да минават през сградите на самите гари, където с помощта на специално обучени кучета се търсеха подозрителни предмети.

Профилактично бяха проверени и всички московски автогари, а една метростанция беше частично евакуирана заради изоставен пакет.

В момента активно се издирват авторите на анонимните предупреждения, отправени тази сутрин до полицията, че на една от гарите в руската столица ще избухне взривно устройство.

Според данни на оперативните служби, телефонните терористи са се активизирали значително след атентата на летище "Домодедово" от 24 януари, като вече са заведени 8 наказателни дела срещу злосторниците. Наказанието е затвор до 3 години и солидна глоба, но вече се чуват предложения за ожесточаване на мерките срещу тези престъпления, които са почти ежедневие тук в Москва.
36 души загинаха, а над 130 бяха ранени при атентат на московското летище Домодедово на 24 януари.

Вчера беше претърсена станция на метрото и търговски център без да бъдат открити подозрителни предмети. Само през миналата година анонимните обаждания за взривни устройства са били над 300, а от началото на тази година те вече са повече от 30.