Русия е пратила на Иран образци на западно оръжие, което се е оказало в ръцете на руските военни в Украйна, съобщи "Скай нюз".

На 20 август руски самолет, превозващ 140 млн. евро за безпилотни самолети и пленени британски и американски ракети за противотанковите и преносими комплекси NLAW, Javelin и Stinger, тайно е излетял от Москва за Иран.

Източникът на "Скай нюз". твърди, че оръжията, предадени на Иран, са били част от оръжейна пратка от Запад, доставена на Украйна, която е попаднала в ръцете на руските военни.

Техеран е предал на Русия около 160 безпилотни летателни апарата, включително около 100 дрона "Шахид".

Получените оръжия ще позволят на Иран да изучава и копира западни технологии, за да произвежда оръжия, които биха могли да се използват в бъдещи войни, заяви неназован източник от сферата на сигурността пред "Скай нюз".

Междувременно руският министър на отбраната генерал Сергей Шойгу инспектира командния пункт на Обединената войскова групировка, участваща във войната в Украйна, която Москва нарича "специална военна операция", съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу инспектира командния пункт ", съобщи руското министерство на отбраната.

Шойгу е изслушал и доклада на командващия войсковата група армейски генерал Сергей Суровикин за текущата оперативна обстановка, характера на действията на противника и изпълнението на бойните задачи на руските войски в различни оперативни райони. Суровикин докладва и за подсигуряването с всичко необходимо на войниците, които са пристигнали в състава на групировката и са били призовани на военна служба в рамките на частичната мобилизация.

Министър Шойгу се срещна с военнослужещи и връчи отличия "за проявена храброст и героизъм", включително медала "Златна звезда" към почетното звание "Герой на Русия", ордени за храброст и други държавни награди, съобщи още руското министерство.