Съд в Москва ще заседава по делото за клевета срещу ветеран от Великата отечествена война, обвиняем по което е опозиционерът и критик на Кремъл Алексей Навални, съобщи БНР.

През лятото телевизия Russia Today излъчи агитационен видеоклип в подкрепа на президентските поправки в конституцията. Тогава Алексей Навални нарече участниците в клипа, сред които и 94-годишният военен ветеран Игнат Артьоменко, "позор за страната и предатели".

Първото заседание по делото беше на 5 февруари. Ако бъде признат за виновен, Навални може да бъде осъден да плати глоба или да положи общественополезен труд.

На 2 февруари той вече беше осъден на 2 години и 8 месеца ефективно за многократни нарушения на изпитателния срок на присъдата му от 2014 г., получена за пране на пари и измами от 2014 г.

Навални беше арестуван на 17 януари, при завръщането си в Русия от Германия, където прекара пет месеца, за да се възстанови от отравяне с нервнопаралитичен агент, за което обвинява Кремъл.

Сътрудници на Алексей Навални съобщиха, че късно вечерта на 11 февруари полицията е извършила обиск в централата на неговата организация, предаде Асошейтед прес. Съобщения за претърсването се появиха в социалните мрежи около 22.30 ч. местно време.

Информационният сайт Медиазона, който пише за полицейските репресии и нарушения на човешките права в Русия, цитира член от екипа на Навални. Той съобщил по телефона, че пристигналите полицаи казали, че са получили сигнал, че от помещението се разпространява порнография.