Мощна експлозия отекна в Краснодарския край в Южна Русия близо до военновъздушна база, предадоха ТАСС и ДПА, като се позоваха на местни медии. На снимки, публикувани в "Телеграм", се виждат голям кратер в град Приморско-Ахтарск на брега на Азовско море и облак от дим.

Няма жертви. Властите разследват случая, заяви губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев.

Този руски регион има излаз на Азовско море и е близо до Крим - украинският полуостров, който Русия анексира през 2014 г.

Украйна в същото време съобщи за "ожесточени сражения" с руската армия, която настъпва в източната част от страната, предаде Франс прес.

Руските въоръжени сили напредват в четири участъка от фронтовата линия в Източна Украйна - в района на Авдеевка, Маринка и Лиман в Донецка област и на Сватово в съседната Луганска област, каза в "Телеграм" украинската заместник-министърка на отбраната Ханна Маля, цитирана от БТА. Тя призна, че "ситуацията е доста трудна. Навсякъде (в тези направления) се водят ожесточени сражения."

Маляр заяви още, че украинските войски от своя страна напредват с "частичен успех" на южния фланг в района на Бахмут, Донецка област, както и близо до Бердянск и Мелитопол в южната Запорожка област. На юг украинската армия се натъква на "интензивна вражеска съпротива", както и на минни полета, и напредва само постепенно, уточни тя.

Маляр каза в заключение, че украинските войски "работят непрекъснато и неуморно, за да създадат условия за възможно най-бързо настъпление".

Говорителят на Източното командване Серхий Череватий пък съобщи пред националната телевизия, че украинските сили продължават постепенно да настъпват към фланговете на ключовия град Бахмут в Донецка област. За военна активност се съобщава и в района на Херсон, където се твърди, че руските сили са подложили на обстрел жилищен район.

Снимка: БТА/AП