Мощна експлозия е избухнала в химически завод в испанския град Тарагона, съобщиха испанските медии.

Инцидентът е станал около 18.40 часа местно време.

Вижте снимки

По първоначални данни най-малко един човек е загинал, а шестима са ранени, пише "Ел Мундо". Кадри в социалните мрежи показват, че огънят се вижда от километри.

Местните власти предупредиха хората да не излизат от домовете си и да затворят вратите и прозорците, въпреки че към момента няма риск от токсичен облак.

Всички противопожарни и полицейски екипи в Тарагона са изпратени на мястото на взрива. Спряно е движението по пътищата край завода, не се движат и влаковете по седем линии.

Регионалният лидер на Каталуния Ким Тора, неговият заместник и министър на икономиката Пере Арагонес, както и министърът на вътрешните работи на Каталуния Мигел Буч са пристигнали на място.

Компанията Industrias Quimicas del Oxido de Etileno (IQOXE), която е собственик на завода, е единственият производител на етилен оксид в Испания, с инсталиран капацитет от 140 000 тона годишно, като 50% от това производство е предназначено за производството на гликол, една от основните суровини за производството на PET полимери.