Датската данъчна агенция бе разтърсена от мощна експлозия снощи около 22 часа. Заради експлозията са спрени влаковете в района Нордхавн, намиращ се северно от центъра, предаде Ройтерс.

Снимка: АР/БТА

В момента на взрива е имало двама души в сградата, но и двамата са невредими. Един човек, който е бил извън сградата, е ударен от фрагменти и настанен в спешно отделение. Инцидентът се разследва като нападение, но е още твърде рано да се каже кой е отговорен, съобщиха от полицията пред местните медии.

Датският премиер Мете Фредериксен определи инцидента като "съзнателен акт". Той отбеляза, че предвид факта, че в района е имало голям брой хора в момента на експлозията, е "чудо", че няма пострадали. Снимките от входа на административната сграда показват значителни щети по фасадата и прозорците.

Вижте снимки >>

Това беше "атака, която не можем и няма да приемем", заяви главният инспектор в датската столица Йорген Берген Сков. На пресконференция подчерта: "Това не е нещастен инцидент. Някой нарочно е нападнал сградата". Съгласно думите му, целта е била самата сграда, а не служителите.

Снимка: АР/БТА

"Това е възмутително и напълно неприемливо действие", заяви по-рано датският министър на данъците Мортен Бьодскоу в "Туитър".

Той призова всички свидетели на инцидента да помогнат на полицията, за да разкрие престъплението.

Снимка: АР/БТА

Дания има една от най-големите данъчни тежести в богатия свят. Приходите от налозите възлизат на 45% от брутния вътрешен продукт на страната през 2018 г., което е едно от най-високите нива в ОИСР. Парите се използват за заплащане на социална система, която включва безплатно здравеопазване и образование, отбелязва Блумбърг.