Първият супер циклон от 20 години - "Амфан" достигна бреговете на Индия и Бангладеш. Очаква се в следващите часове ураган да удари териториите на границата на двете страни, съобщиха индийски медии в сряда.

Прогнозите са, че ветровете ще достигнат пориви до 185 километра в час - еквивалент на ураган от пета категория. Височината на приливната вълна ще е между 3 и 5 метра. Според индийската метеорологична служба бурята вероятно ще запази силата си до четвъртък сутринта.

Синоптиците предупредиха за щети от силни ветрове, силни валежи, приливни вълни и някои наводнения в многолюдни градове. В Бангладеш един човек вече е загинал в резултат на предстоящия ураган.

В очакване на най-силната буря в Бенгалския залив Индия и Бангладеш евакуираха милиони хора.

Индийската национална служба за реагиране при бедствия отчете евакуацията на около 450 хиляди души от индийските щати Западен Бенгал и Ориша, които ще претърпят най-силния удар от урагана.

Според съобщения в медиите, в Бангладеш властите са евакуирали над 2 милиона жители, военните са били поставени нащрек.

Тяхното настаняване обаче е затруднено от продължаващата пандемия от коронавирус. Част от обичайните убежища се използват за хора под карантина, а някои от евакуираните отказват да влязат вътре от страх да не се заразят.

Представителят на Независимия университет в Бангладеш д-р Салим ул-Хак заяви, че в условията на евакуация е практически невъзможно да се спазват мерки за социално разстояние. Освен това има опасения, че ураганът ще постави допълнителна тежест върху системите за здравеопазване и може да увеличи разпространението на COVID-19, който зарази над 130 хиляди души в тези страни - над 106 хиляди в Индия и над 25 хиляди в Бангладеш.

Международната асоциация на организациите за борба с бедността Оксфам изрази безпокойство относно съдбата на гъсто населените бежански лагери в Бангладеш.

Според метеоролозите Амфан е най-мощният ураган през последните години в Бенгалския залив, максималната скорост на поривите на бурята на ветровете достига 265 км / ч.  Това ще бъде първата суперциклонична буря в Бенгалския залив след суперциклона през 1999 г., който опустоши брега на Ориша и отне живота на повече от 9 хиляди души.