Земетресение с магнитуд 7,1 разлюля северната част на Филипините, предаде Франс прес, като се позова на американския геофизичен институт (USGS). Първоначално институтът съобщи за магнитуд 6,8.

Земетресението е станало в 08,43 ч. местно време в провинция Абра на най-големия остров от архипелага - Лусон. Трусът е бил на малка дълбочина. Жителите на филипинската столица Манила са съобщили, че сградите в града са се разлюлели.

Според Ройтерс, която също цитира американския геофизичен институт, земетресението е станало на дълбочина около 10 км. Институтът определя епицентъра му на около 11 км източно-югоизточно от град Долорес в провинция Абра.

Има известно разминаване в информацията за силата на труса. Според Филипинския институт по вулканология и сеизмология, цитиран от Асошиейтед прес, магнитудът му е бил 7,3.

Първоначално бе съобщено, че няма данни за пострадали хора и нанесени щети. Земетресението в северната част на Филипините обаче е предизвикало свлачища, повредило е сгради и е наложило евакуация на хората във високите сгради в столицата Манила, съобщиха официални представители, цитирани от ДПА.

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши нареди незабавното изпращане на спасителни екипи и оказване на помощ в пострадалата от мощно земетресение провинция Абра, съобщи неговата говорителка, цитирана от Ройтерс.

Маркос също ще отпътува със самолет за Абра, каза на пресконференция Трикси Крус-Анхелес.

Епицентърът е бил близо до град Лаганхиланг в провинция Абра, на 335 км северно от Манила, където според съобщенията са повредени няколко къщи и мостове, каза Руби Вилямор, която е кмет на общината.

Националната агенция за справяне с бедствията съобщи, че някои райони са останали без електричество и телефонни връзки.

"Вторични трусове се усещат на всеки 15 минути", каза вицегубернаторката на провинция Абра Джой Бернос в телевизионно новинарско предаване. "Хората все още са навън, но засега няма данни за жертви", отбеляза тя. Бернос каза също, че част от регионалната болница се е срутила, което е наложило евакуация на пациентите.